• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Hernia de disc: care sunt simptomele și tratamentul acesteia !

Hernia de disc: care sunt simptomele și tratamentul acesteia !
Știai că leziunile sau postura necorespunzătoare pe termen lung vor perturba structura discului vertebral, miezul său moale se va revărsa treptat din inelul de protecție și va apăsă pe nervul adiacent?

Presiunea va avea ca rezultat durerea, dar și amorțeală în regiunea membrelor superioare sau inferioare. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de hernie de disc. Vom află ce este și cum clinică Bio Ortoclinic poate oferi un tratament adecvată acestei afecțiuni.

Ce este o hernie de disc?

Discurile intervertebrale sunt situate între corpurile vertebrei. Sarcina lor principală este de a conecta vertebrele, de a redistribui sarcina de presiune și de a absorbi șocurile corpului.

Discul și corpul vertebral sunt separate de un strat subțire de cartilaj hialin prin care trec nutrienții. Acesta absoarbe mai multă apă și nutrienți în timpul somnului, când nu este împovărat de greutatea corporală. În timp ce ne odihnim, volumul acestuia crește, iar cu cât conține mai multă apă, cu atât poate amortiza mai bine orice sarcină.

În centrul discului se află un nucleu incompresibil asemănător jeleului (nucleus pulposus). Această masă moale formează un sprijin în jurul căruia se înclină vertebrele în timpul mișcărilor.

Miezul este înconjurat de straturi protectoare și de întărire de fibre și cartilaj (anus fibrosus). Sunt aranjate într-un mod similar cojilor de ceapă. Împreună formează un strat exterior fibros - inelul discului. Cu toate aceste lucruri, postura incorectă sau efortul puternic pot perturbă echilibrul fragil care se regăsește la nivelul coloanei vertebrale. O placă intervertebrală încărcată neuniform se poate deforma pe o parte. Miezul se deplasează în afară părții centrale a plăcii, fibrele din capacul de protecție încep să se încordeze și să se întindă. În cele din urmă, nucleul începe să iasă prin inelul discului spre măduva spinării. Această afecțiune este denumită bombare sau proeminență a discului intervertebral, adică hernie de disc. Dacă miezul discului, asemănător cu un jeleu, se mișcă descentrat, fibrele de protecție sunt tensionate și deteriorate. Miezul va începe să apese pe rădăcina nervoasă. 

Care sunt cauzele herniei

Deteriorarea discului poate apărea ca urmare a unor eforturi excesive unice sau că urmare a unei răni sau căderi. Cu toate acestea, materialul discului degenerează cel mai adesea în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă. La o vârstă mai înaintată, volumul de apă din disc scade, iar discul devine mai subțire și mai puțin flexibil și, prin urmare, mai puțin durabil. Ligamentele care țin discul pe loc încep să se slăbească. Cu cât deteriorarea este mai semnificativă, cu atât efortul sau rotația vor fi mai slabe pentru a rupe discul.

Unii oameni sunt mai predispuși la leziuni și pot avea probleme cu discul în mai multe părți ale coloanei vertebrale. În unele cazuri putem vorbi de o problemă ereditară. Pe lângă vârsta înaintată, factorii de risc includ supraponderalitatea, activitățile care implică mișcări repetitive, un stil de viață sedentar, condusul frecvent, ridicarea necorespunzătoare a sarcinilor și fumatul (despre care se crede că împiedică oxigenarea suficientă a corpului).

Simptomele unei hernii de disc

Hernia poate fi însoțită de o gamă largă de simptome, depinzând de localizarea și severitatea leziunii discului. Există un total de 23 de discuri în coloana vertebrală umană și ele reprezintă aproximativ 20% din înălțimea ei. Însuși locul în care durerea apare poate indica ce disc și în ce măsură este deteriorat. Dacă arcuirea nu apasă pe nerv, persoana poate să nu simtă nimic sau să experimenteze dureri la nivelul coloanei vertebrale sacrale.

Un simptom deosebit de grav care necesită ajutor imediat este pierderea controlului intestinal. Este un simptom rar al unor probleme mai grave. În general, o hernie este de obicei însoțită de durere în zona coloanei vertebrale lombare, ulterior simptomele deplasându-se spre membrele inferioare. Există durere în zona articulației șoldului, coapsei, gambei, piciorului și poate ajunge până la degetele de la picioare. Poate să apară și amorțeală a membrului inferior.

Dacă discul din zona gâtului este deteriorat și apasă pe nerv, durerea se poate extinde nu numai la gât, ci și între omoplați, radiind prin umăr către mână sau degete. Pe lângă durere, pot apărea și amorțeală și furnicături.

Cum se tratează un disc prolapsat?

Majoritatea pacienților vor începe să se vindece de la sine încet, iar refacerea durează de la câteva zile până la câteva săptămâni. Cu toate acestea, recuperarea poate fi însoțită de episoade dureroase neplăcute. Medicul stabilește de obicei tratamentul adecvat pe baza unei examinări inițiale, a unui examen neurologic și după o examinare mai atentă a coloanei vertebrale cu ajutorul RMN-ului. Inițial, problema nu este tratată chirurgical, ci cu odihnă și reabilitare.

Ameliorarea durerii poate veni după doar una sau două zile de repaus la pat, deși de obicei nu este recomandat să stai întins mai mult. Este foarte important să întărești mușchii abdominali și ai spatelui, care preiau o parte din sarcina plăcilor. Exercițiile adecvate trebuie recomandate de către medic sau kinetoterapeut. Vei găsi mai multe proceduri de tratament hernie de disc - Bio Ortoclinic. Aceasta este o clinică medicală care oferă pacienților tratamente nechirurgicale. La Bio Ortoclinic sunt tratate afecțiuni ale coloanei vertebrale. Pot veni aici pacienți care suferă de hernie de disc, discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatica, lumbago, cifoză, maladia Scheuermann sau spondilolistezis. Clinica are o activitate intensă, de peste 10 ani și trei cabinete, două în București și unul Constanța. Toți pacienții tratați au avut rezultate foarte bune, de cele mai multe ori evitându-se complicațiile și intervențiile chirurgicale. Aparatura de la Bio Ortoclinic este modernă și personalul este bine instruit atât în manevrarea acestora, cât și în oferirea tratamentelor adecvate. Pe lângă tratamentele efectuate cu ajutorul aparatelor, specialiștii de la Bio Ortoclinic pot recomandă și tratament medicamentos, de tipul analgezicelor. Acestea însă nu trebuie luate pe termen lung, ele fiind folosite doar pentru a trece peste momentele dificile până când începeți tratamentul fizic.

Reabilitarea după procedurile de la Bio Ortoclinic este de obicei nesolicitantă și relativ rapidă. De obicei, constă în plimbări zilnice și exerciții care întăresc și îmbunătățesc flexibilitatea spatelui și a picioarelor. Pentru a evita reapariția herniei, pacientul nu trebuie să ridice sarcini, să îndoaie prea mult spatele sau să întoarcă prea mult trunchiul sau gâtul în lateral.