- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Pe data de 20 decembrie are loc Ignatul 2024. Această sărbătoare marchează momentul cel mai potrivit pentru tăierea porcului, potrivit tradiției românești. Carnea rezultată se folosește ulterior pentru pregătirea mâncărurilor care se vor servi la masa festivă de Crăciun, dar și de Revelion. Sărbătoarea este încărcată de obiceiuri și tradiții de care românii țin cont pentru a avea parte de noroc și belșug în noul an. Iată ce nu ai voie să faci în această zi.
Citește și: Brândușa Socaciu, văduva lui Victor Socaciu, confesiuri dureroase la 3 ani de la moartea artistului
Tradiții și obiceiuri de Ignat 2024
În religia creștin-ortodoxă, pe data de 20 decembrie 2024 este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Acesta a îndurat multe chinuri pentru că nu a renunțat la credința în Hristos, astfel că a fost aruncat leilor, care l-au ucis, iar oasele lui au fost duse în Antiohia pentru a fi venerate ca moaște.
În tradiția populară, ziua de 20 decembrie este asociată cu tăierea porcului, un obicei extrem de cunoscut în perioada sărbătorilor de iarnă. Porcul se taie înainte de ivirea zorilor și în niciun caz după apus, deoarece sacrificarea este bine să aibă loc pe lumină. De asemenea, locul tăierii animalului trebuie să fie stropit cu apă sfințită și tămâiat pentru îndepărtarea spiritelor malefice. Acesta este considerat cel mai bun moment pentru tăierea porcului, deoarece vremea se răcește și carnea rezultată se spune că va rezista până la primăvară.
De Ignat este bine ca întreaga familie să se reunească pentru tăierea porcului. După sacrificare se face cruce pe capul animalului, iar apoi copiii se urcă pe el pentru ca acesta să fie consumat cu poftă. Din carnea rezultată se fac piftia, cârnații, caltaboșii, toba și pomana porcului. După ce se pregătesc mâncărurile, credincioșii trebuie să țină în continuare Postul Crăciunului până pe data de 25 decembrie.
Se spune că splina porcului arată cum va fi iarna, astfel că dacă aceasta este groasă, atunci iarna va fi grea și cu multă zăpadă, însă dacă este subțire, iarna va fi blândă și noul an îmbelșugat. Gospodinele obișnuiesc să piseze grâu pe data 20 decembrie, din care se face făina pentru pregătirea „Turtelor Domnului Hristos”, cu miere și nuci, care se mănâncă în Ajunul Crăciunului. De asemenea, se și fierbe grâul, din care trebuie să mănânce toată familia, iar ce rămâne se aruncă în curte în dimineața următoare pentru păsări.
Citește și: Cum le răspunde Antonia celor care îi spun că nu are dinții și părul natural
Ce e interzis cu desăvârșire să faci pe data de 20 decembrie 2024?
Pe data de 20 decembrie, când este sărbătorit Ignatul, nu se muncește în gospodărie. Românilor le este permis să taie porcul, însă nu au voie să desfășoare alte activități, mai ales femeile însărcinate. Gospodinele nu au voie să spele haine, să coasă sau să măture în casă. Această sărbătoare aduce membrii familiei mai aproape, astfel că românii ar trebui să fie mai blânzi cu cei din jur și să evite conflictele. De asememea, fiind post, este bine să se abțină de vorbe sau fapte rele, precum și de la gânduri necurate.