Românii au avut ocazia să urmărească un fenomen inedit toamna aceasta, chiar la malul mării. După lăsarea întunericului, apa a devenit fosforescentă, iar valurile s-au transformat în jocuri de lumini impresionante. Turiștii și localnicii au fotografit fenomenul spectaculos și au postat imaginile în mediul online, unde nu au întârziat să apară aprecierile. Iată cum s-a produs acest fenomen rar în țara noastră.
Săptămâna aceasta, turiștii și localnicii de pe litoralul românesc au fost luați prin surprindere de un fenomen inedit. Aceștia s-au strâns în portul Tomis și pe plajele din Constanța, Eforie și Mamaia pentru a admira spectacolul creat de bioluminiscență.
Bioluminiscența se produce destul de rar în Marea Neagră și se datorează unor microorganisme, care emit lumină. De obicei, fenomentul are loc pentru a avertiza sau a evita prădătorii, pentru a atrage sau a detecta prada și pentru comunicarea între membrii aceleiași specii. Acesta se produce în zonele cu apă caldă sau în condiții speciale de mediu.
Bioluminiscența a captivat turiștii și localnicii săptămâna aceasta cu jocurile ei impresionante de lumini. Fenomenul poate fi produs de mai multe organisme, printre care licurici, pești sau ciuperci.
În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”, a explicat Meteoplus pe o rețea de socializare.