Impozitul auto este calculat conform hotărârii consiliilor locale, în funcţie de capacitatea cilindrică a mașinilor, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o anumită sumă. De asemenea, acesta este stabilit în funcție de rata inflației și de cheltuielile anticipate pe parcursul anului. Conducătorii auto pot beneficia de reduceri în ceea ce privește plata impozitului dacă îndeplinesc anumite condiții sau dacă îl achită până la o anumită dată. Iată tot ce trebuie să știe șoferii din România despre plata impozitului auto în 2025.
Citește și: Rovinieta în 2025. Cât costă în funcție de tipul mașinii
Anul 2025 a adus o mulțime de schimbări pentru șoferii din România, aceștia fiind nevoiți să plătească taxe, impozite și chiar și amenzi mai mari. Potrivit promotor.ro, impozitul auto a fost majorat în raport cu rata inflației înregistrată în anul 2024 în majoritatea județelor din România.
Șoferii care au mașini cu motor cu o capacitate cilindrică mai mare vor plăti sume substanțiale.
Impozitul auto poate fi achitat integral și fără penalități, cu o reducere de 10%, până la data de 31 martie 2025. De asemenea, impozitul poate fi plătit și în două rate, prima până la data de 31 martie, și a doua până pe 30 septembrie. Persoanele care trebuie să plătească un impozit în valoare de 50 de lei o pot face într-o singură rată. În cazul persoanelor care achită impozitul auto cu întârziere se aplică o dobândă de 0.02%/zi și penalități de 0.01%/ zi.
Citește și: Marius Elisei se confruntă cu noi acuzații. Ce îi reproșează Oana Roman: "Am plâns pentru că e foarte greu"
Șoferii care au mașini hybrid și electrice plătesc un impozit auto mai mic în 2025. În cazul mașinilor hybrid, impozitul se reduce cu 50%, iar în unele localități se urcă până la 100%. De exemplu, în București, impozitul auto pentru mașinile hybrid este redus cu 95%. Mașinile electrice sunt scutite de plata impozitului auto în majoritatea zonelor țării. De asemenea, o reducere de 50% se aplică și în cazul mijloacelor de transport din zonele defavorizate.
Există și anumite categorii de persoane care sunt exceptate de la plata impozitului auto. Printre acestea se numără: veteranii de razboi și văduvele lor pentru un singur vehicul, persoanele cu handicap grav și persoanele care dețin vehicule istorice. De asemenea, nu se plătește impozitul nici pentru mijloacele de transport ale instituţiilor publice.