Cea de-a 30-a ediție a Jocurilor Olimpice va avea loc la Paris în perioada 26 iulie-11 august 2024. Pentru România, aceasta va fi cea de-a 23-a participare, iar până la finalul anului 2023, țara noastră avea deja 61 de sportivi calificați la șapte discipline.
Anul acesta, România are sportivi calificați la înot, atletism, canotaj, kaiac-canoe, box, gimnastică artistică și gimnastică ritmică.
În 1924, naționala de rugby masculin obținea prima medalie la Jocurile Olimpice, iar acum, după 100 de ani, România are în palmares 309 medalii: 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz. La ultima ediție a Jocurilor Olpimpice de Vară, care a avut loc la Tokyo, țara noastră a terminat pe locul 46, cu patru medalii obținute.
Cea mai importantă ediție din istoria participării țării noastre la Jocurile Olimpice este cea din 1976, când Nadia Comăneci reușea, la doar 14 ani, să obțină primul 10 din istoria gimnasticii. Cel mai bun an pentru țara noastră a fost 1984, când delegația României a cucerit 53 de medalii, clasându-se pe locul al doilea.
Citește și: David Popovici s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la 100 m liber. El a obţinut a cincea medalie de aur la Naţionalele de înot
Organizatorii au anunțat joi, 8 februarie 2024, că fiecare medalie obținută de sportivi la Jocurile Olimpice va conține o „bucată din turnul Eiffel”. O bucată de fier în formă de hexagon din Turnul Eiffel original va fi montată ca o piatră prețioasă în centrul fiecăreia dintre cele 5.084 de medalii de aur, argint și bronz care vor fi decernate sportivilor, conform designului realizat de casa franceză de bijuterii de lux Chaumet.
„Am vrut să oferim tuturor medaliaților de la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris o bucată din Turnul Eiffel din 1889”, a precizat șeful comitetului local de organizare, Tony Estanguet, adăugând că este vorba despre „o combinație a celor mai prețioase metale din medalii – aur, argint și bronz – cu cel mai prețios metal din țara noastră, din această comoară care este Turnul Eiffel”.
Bucățile din fier care au fost incluse în medaliile de la Jocurile Olimpice provin dintr-un depozit din Paris, ce a fost folosit pentru a păstra resturi de la compania de exploatare care întreține Turnul Eiffel.
„Am aflat că, de-a lungul anilor, în timpul întreținerii Turnului Eiffel, au fost nevoiți să îndepărteze o parte din structura originală. (…) Am folosit aceste piese. Erau mai mult decât suficiente”, a explicat Thierry Reboul, directorul de ceremonii al Jocurilor Olimpice, potrivit libertatea.ro.
Monetăria din Paris va fabrica 5.084 de medalii- aproximativ 2.600 pentru Jocurile Olimpice şi 2.400 pentru Jocurile Paralimpice. Potrivit news.ro, medaliile de aur cântăresc 529 de grame şi nu sunt din aur pur. Ele sunt făcute din argint şi placate cu 6 grame de aur. Argintul cântăreşte 525 de grame. Bronzul cântăreşte 455 de grame şi este un aliaj de cupru, staniu şi zinc. Medaliile au un diametru de 85 de milimetri şi o grosime de 9,2 milimetri.