Pe data de 14 septembrie 2024 este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox! Românii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor și ca Ziua Crucii. Această sărbătoare este a doua cu cruce roșie din anul nou bisericesc și are o semnificație aparte pentru credincioși. Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare dedicată cinstirii lemnului sfânt. În această zi nu se lucrează, nu se spală și nu se consumă alimente de dulce. Iată ce se întâmplă cu cei care nu țin cont de tradiții.
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie, este legată de două evenimente importante din istorie. Unul dintre ele a avut loc în anul 335 și este vorba despre Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul, la porunca Sfintei Împărătese Elena, și înălțarea ei solemnă în fața mulțimii de către episcopul Macarie al Ierusalimului.
Ziua de 14 septembrie are o semnificație aparte pentru credincioși, iar aceștia au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. De asemenea, există și anumite interdicții în această zi sfântă. Una dintre cele mai importante este legată de spălatul rufelor. Se spune că nu este bine să spălăm în aceasră zi, deoarece vom atrage primejdii și necazuri asupra casei și asupra familiei.
Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește cu post aspru și rugăciune pentru a ne aminti de patimile Mântuitorului, precum și de victoria asupra morții și a păcatului. Înfrânarea oamenilor simbolizează în această zi o răstignire interioară, pentru a primi slava și Învierea Domnului. Cei care nu pot ține post negru din cauza stării de sănătate, bătrânii și copiii nu trebuie să consume usturoi, prune, nuci și pește, deoarece acestea au un miez care poate semăna cu semnul crucii.
O veche tradiții spune că pe data de 14 septembrie este bine să punem în portofele monede sfințite la biserică și o cruciuliță pentru a avea spor în toate. De asemenea, oamenii duc la biserică pentru a fi sfințite și plantele de leac. Busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul sunt considerate plante cu puteri magice, care vindecă boli și veghează asupra casei. Este bine ca gospodinele să dea de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi pachete cu mere, pere, colaci, colivă și alte alimente de post.