- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ingredientul banal, dar atât de indispensabil care te face să trăiești mai mult! Cum poți evita efectele îmbătrânirii
Nu este o noutate pentru nimeni cât de benefic este consumul de apă pentru sănătate. Studiile recente arată că persoanele care mențin un nivel sănătos de hidratare au un risc scăzut de a dezvolta boli cronice și trăiesc mai mult decât cei care nu beau destulă apă.
Un studiu realizat recent a fost publicat în eBioMedicine, care a examinat înregistrările de sănătate a 11.255 de persoane. Pentru colectarea datelor au fost utilizate cinci vizite medicale pe o perioadă de 30 de ani. Primele două au avut loc când participanții aveau vârsta de 50 de ani, iar ultima a avut loc când aveau între 70 și 90 de ani, potrivit The News.
Consumul de apă te face să trăiești mai mult, arată ultimele studii
Ulterior a fost examinată relația dintre nivelurile de sodiu seric ale participanților și îmbătrânirea biologică. Nivelul de sodiu seric crește atunci când aportul de lichide scade. Potrivit studiului, persoanele care au niveluri serice de sodiu peste 142 mEq/L au mai multe șanse de a muri prematur și de a avea vârste biologice mai mari decât vârsta lor reală.
În plus, bolile cronice precum insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, fibrilația atrială și boala arterelor periferice au avut un risc asociat cu până la 64% mai mare la persoanele cu niveluri de sodiu din sânge peste 142 mEq/L.
Niveluri mai mari de sodiu serice au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de demență, diabet și boală pulmonară obstructivă cronică.„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi o viață fără boli”, a declarat Natalia Dmitrieva, autor al studiului și cercetător la Laboratorul de Medicină Regenerativă Cardiovasculară de la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui, citată de Health News.
Un studiu din anul 2022, la care au participat 5.604 de participanți din 26 de națiuni, arată că cantitatea de apă de care are nevoie o persoană în fiecare zi se raportează între 1,5 până la 1,8 litri.
Același studiu a mai transmis că este important de reținut că cantitatea de energie necesară organismului pentru a își îndeplini sarcinile fundamentale sau cheltuiala de energie determină în mare măsură aportul ideal de apă pentru fiecare persoană.
Principalele beneficii ale consumului de apă
- Apa face minuni pentru sănătate, în contextul în care fiecare celulă a corpului o utilizează pentru a absorbi nutrienți și a expulza produsele reziduale
- Lichidele influențează procesul digestiv, astfel încât organismul tău sa poată elimina mai repede substanțele dăunătoare
- Apa previne îmbătrânirea prematură
- Consumul de apă te poate ajută să slăbești. Apa reduce senzația de foame si nu are calorii
- Apa îmbunătățește randamentul fizic
- Pielea si părul beneficiază de o îngrijire corespunzătoare atunci când te hidratezi
- Consumul de apă reduce riscul apariției pietrelor la rinichi