• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Înscrieri clasa pregătitoare 2024 - 2025: Când se depun cererile?

Când se depun cererile pentru încrierea la clasa pregătitoare?
Consultă calendarul înscrierii în clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025 [Sursa foto: freepik]
Părinții pot depune cereri pentru înscriere la clasa pregătitoare, începând din luna aprilie 2024! Iată care este calendarul înscrierii de anul acesta.

Începând din luna aprilie 2024, părinții pot depune cererile pentru înscrierea în clasa pregătitoare! Cei care au urmat învățământul preșcolar și care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani, vor intra din septembrie în clasa pregătitoare. Potrivit calendarului stabilit de Minisiterul Educației, pe 25 martie școlile au fost obligate să afișeze numărul de locuri, iar înscrierea se va face în două etape. Iată data exactă de la care se pot depune cereri.

Citește și: Când începe vacanța de Paște pentru elevi și câte zile libere vor avea?

Când se depun cererile pentru încrierea la clasa pregătitoare?

Prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare

Pe data de 25 martie, școlile au fost obligate să afișeze numărul de clase pregătitoare alocate și numărul de locuri pentru anul școlar 2024-2025. Anunțul va apărea la avizier sau pe site-ul oficial, precum și pe site-ul inspectoratului școlar.

În perioada 11 aprilie- 14 mai, părinții pot depune cererile de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.

Prima etapă de înscriere începe în perioada 14 mai -17 mai 2024, când Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar va procesa cu ajutorul aplicației informatice cererile depuse și va repartiza copiii la școlile l-a care au fost admiși.

Părinții pot depune cereri pentru înscriere la clasa pregătitoare din luna aprilie
Vezi aici cum se face înscrierea la clasa pregătitoare[Sursa foto: freepik]

Potrivit edu.ro, în perioada 20 mai – 27 mai 2024 are loc procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază; Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru

candidații admiși în această fază.

Pe data de 28 mai 2024, Comisia națională va analiza cererile depuse de părinții care au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsa de locuri. Ulterior, pe data de 29 mai vor fi afișate la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar listele candidaților înmatriculați și locurile care au rămas libere.

A doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare

A doua etapă de înscriere în învățământul primar începe pe 30 mai prin afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar. În perioada 31 mai – 7 iunie 2024, părinții ai căror copii nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ sau care nu au participat la prima etapă, vor depune noi cereri la secretariatul școlii la care doresc înscrierea.

Cererile vor fi validate între 10 iunie și 14 iunie 2024, iar începând cu data de 17 iunie, acestea vor fi procesate la nivelul fiecărei unități de învățământ, în limita locurilor disponibile. Pe 21 iunie vor fi afișate listele finale cu elevii înscriși în clasa pregătitoare.

Între 2 septembrie și 6 septembrie 2024 se face centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Citește și: Cum vom călători începând cu 1 aprilie 2024, ora 00:00? România intră in Spațiul Schengen aerian și maritim

Cum se face înscrierea la clasa pregătitoare?
Cererile pentru înscrierea la clasa pregătitoare se depun din 11 aprilie[Sursa foto: freepik]

Documentele necesare pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Pentru a-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, părinții trebuie să depună o cerere-tip, dar și alte documente justificative. Cererea-tip poate fi depusă atât online, cât și fizic la secretariatul școlii la care se dorește înscrierea. De asemenea, părinții trebuie să depună alături de cererea de înscriere și o copie a actului de identitate și o copie a certificatului de naștere al copilului. În cazul în care copilul împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie, dosarul trebuie să cuprindă și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare. În cazul în care părinții sunt divorțați, aceștia trebuie să depună pe lângă documentele menționate anterior și dovada modului în care se exercită autoritatea părintească și la care dintre ei a fost stabilită locuința copilului. Dacă se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție se adaugă în dosar o copie a documentelor care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare.