Mai este foarte puțin timp până când credincioșii de pretutindeni vor sărbătorii Învierea Domnului, așa că în noaptea de sâmbătă spre duminică vor merge la biserică pentru a participa la Slujba Invierii. Tradiția aducerii Luminii Sfinte de la Ierusalim a fost inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009 și va continua și în acest an.
Citește și: Tradiții în Vinerea Mare 2023: La ce oră începe Prohodul Domnului?
Citește și: Tradiții în Sâmbăta Mare 2023: Ce nu este bine să faci în această zi?
Paștele pică anul acesta pe data de 16 aprilie, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, preoții ortodocși vor ține slujbe în biserici și vor oferi Lumina Sfântă tuturor credincioșilor prezenți. În toate bisericile ortodoxe din România, slujba de Înviere începe aproape de miezul nopții, moment în care se vor stinge toate luminile, iar preoții vor ieși cu o lumânare aprinsă pentru ca toți cei prezenți să poată lua lumină, și se încheie în zorii zilei.
Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, iar ulterior va fi oferită, ca întotdeauna, delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Otopeni”. Astfel, centrele eparhiale, vor distribui, la rândul lor, Lumina Sfântă fiecărei parohii.
Se spune că Lumina Sfântă care va fi luată de credincioși, trebuie să ajungă și la mormintele celor care au plecat din această lume, pentru a le vesti Învierea Domnului. Ulterior, cei care au fost la biserică duc acasă lumina și este foarte important ca lumânarea să nu se stingă până ajung acasă. În unele zone, credincioșii înconjoară casa de trei ori cu Lumina Sfântă, pentru ca aceasta să fei ferită de spiritele rele.
Lumânarea de la Inviere poate fi aprinsă pe parcursul anului în cazul în care un membru al familie se confruntă cu o boală gravă sau pentru a feri casa de dezastre naturale. Mai mult chiar, se spune că resturile lumânării ar trebui să fie păstrate, iar la vreme de necaz pot fi aprinse, în timp ce credincioșii se roagă.