Lumea filmului și teatrului românesc este în doliu după dispariția actorului Ion Rițiu, cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu. Actorul s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, iar vestea tristă a fost anunțată recent pe pagina de Facebook a Teatrului Național Târgu Mureș.
A murit Ion Rițiu, o legendă a teatrului și filmului românesc
Marele actor Ion Rițiu a încetat din viață, la vârsta de 74 de ani. Tragicul anunț a fost făcut public de către Teatrul Național Târgu Mureș pe pagina de Facebook: „Ion Rițiu a fost un actor valoros, care a excelat atât pe scenă, cât și în spatele camerelor de filmat, aducând onoare teatrului mureșean și, pentru asta, va fi apreciat și amintit etern.
Odihnească-se în pace. Transmitem condoleanțe familiei îndoliate și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit pe Ion Rițiu. Informații referitoare la slujba de înmormântare vor fi comunicate curând de familia Rițiu.”, se arată în postare.
Ion Rițiu s-a născut pe 4 decembrie 1950 în Târnăveni. El și-a început cariera artistică după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1975. Imediat după absolvire, s-a alăturat echipei Teatrului Național Târgu Mureș, unde a rămas o prezență constantă și apreciată. Pe marile ecrane, Ion Rițiu a fost remarcat în roluri diverse și complexe, inclusiv Puiu Faranga în „Ciuleandra” (1985), Rică Păsărin în „Duelul” (1981), Baiazid I în „Mircea” (1989), Căpitan de infanterie în „Noi, cei din linia întâi” (1986), Cavalerul cruciat Norbert în „Coroana de Foc” (1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în „Punctul
Zero” (1996), toate sub regia lui Sergiu Nicolaescu. Ion Rițiu a avut o carieră prolifică și pe scena teatrului. Printre rolurile sale notabile se numără Ion al Glanetașului în „Ion” (1985), Contele Ștefan Illésházy în „Procesul Horia” (1977), Rosencrantz în „Hamlet” (1983), Lucentio în „Îmblânzirea Scorpiei” (1993), Andrei în „Ne naștem o singură dată” (1987), Octav Șoimu în „Ciuta” (1982), Cleonte în „Burghezul Gentilom” (1987), Orlando în „Cum vă place” (1979), Vlăduț în „Adolescenții” (1979), Melpomete în „Balconul” (1976) și Damis în „Tartuffe” (1974).
Alexandr Stoianoglo a fost desemnat candidatul Partidului Socialiștilor la alegerile prezidențiale din 2024, fiind promovat drept „candidatul poporului”.