- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Despre „balena albastră” am auzit pentru prima dată în 2017. Jocul era destinat copiiilor și adolescenților, însă important de menționat încă de la început, este că acest joc nu este deloc „fun” sau „cool”. Balena Albastră a provocat numeroase victime în rândul copiilor.
Ce este „Balena Albastră” și cum se joacă?!
Balena Albastră este un joc ce constă în indeplinirea unor sarcini, sarcini care la un anumit nivel pot deveni extrem de periculoase și duc la suicid. Tinerii intrau pe un site și primeau timp de 50 de zile un număr de 50 de sarcini pe care trebuie să le urmeze. Li se cere discreție maximă, dar și reușita îndeplinirii fiecărui pas. Printre sarcinile pe care trebuiau să le îndeplinească se numără:
- Cu ajutorul unei lame taie pe piele semnul F57
- Trezește-te la 4:20 dimineața și ascultă muzica trimisă de „balena ta”
- Să-ți tai buza.
- Înfige un ac în deget de cât mai multe ori.
- Fă-ți rău până simți durerea.
- Găsește o clădire înaltă și stai pe marginea ei.
Acest joc a revenit din nou în atenția publicului și a mass mediei după ce, marți, 9 august 2022, căutările pe acest joc au explodat.
Pe Tiktok au fost făcute o mulțime de clipuri despre jocul ”Balena albastră”. Mulți tineri ofereau chiar bani pentru a face rost de jocul periculos, scrie A1.ro.
@tmb.01_ #joc #balenaalbastra #netputinazat #5pasidebine #fyyyyyyyyyyyyyyyyyy #fyp #elbruso #tmb ♬ оригинальный звук- 𝗞𝗘𝗩𝗜𝗡
Pe aplicația preferată a tinerilor, Tik Tok, au apărut mai multe clipuri în care adolescenții se întrebau dacă să încerce acest joc și unde ar putea să-l găsească.
@nicu_.raw ♬ Demons Around- yatashigang
Povestea provocării „Balena Albastră” a început cu o adolescentă din Rusia, în 2015
La 22 noiembrie 2015, Rina, o adolescentă care locuiește în sud-estul Rusiei, a postat un selfie. În fotografie ea stă afară și are o eșarfă neagră înfășurată în jurul gurii și nasului ei. Își ridică degetul mijlociu spre cameră, care se pare că este acoperit de sânge uscat. Legenda fotografiei scria: „Nya pa”. A doua zi, ea și-a luat viața.
Dispariția Rinei Palenkova a fost discutată într-un anumit tip de cameră de chat găzduită de cea mai mare rețea socială din Rusia, VKontakte, scrie BBC. Aceste forumuri erau locuri în care adolescenții se întâlneau pentru a vorbi despre lucruri de zi cu zi, cum ar fi școala și ce colegi de clasă le plac, precum și subiecte mai întunecate: depresie, singurătate și sinucidere. Pe acel forum s-au schimbat mai multe povești înfricoșătoare. Însă cel mai trist este că aceste povestiri nu au rămas doar la acel nivel, ci au fost și materializate.
În aceste grupuri, unde granița dintre realitate și ficțiune era adesea neclară, utilizatorii au postat febril despre Rina. În unele cazuri, au lăudat-o pentru că i-a pus capăt vieții. Videoclipurile care se pretindeau a fi ultimele ei momente au fost postate online.
Dar în mijlocul zvonurilor, a existat o problemă.
„Nimeni nu știa cu adevărat povestea adevărată din spatele sinuciderii ei”, spune Daria Radchenko, cercetător senior la Academia Rusă de Economie Națională și Administrație Publică, care a analizat așa-numita provocare Balena Albastră.
În ziua de Crăciun 2015, Angelina Davydova, în vârstă de 12 ani, s-a sinucis în orașul rusesc Ryazan. Puțin peste două săptămâni mai târziu, la fel și Diana Kuznetsova, o adolescentă din același oraș. Când părinții au examinat conturile online lăsate în urmă de fiicele lor, au găsit ceva curios- cele două fete făceau parte din grupuri online similare.
În aceste grupuri erau desene ale Rinei Palenkova, postări despre sinucidere și numeroase mențiuni despre balenele albastre.