• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Jocurile Olimpice de la Paris. Ionela Cozmiuc și Gianina Van Groningen au obținut argintul în proba de dublu vâsle. Este a şasea medalie a României

Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen au câştigat medalia de argint în proba de dublu vâsle categorie uşoară din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen [Sursa foto: Facebook, colaj Radio Impuls]
Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen au câştigat medalia de argint în proba de dublu vâsle categorie uşoară din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.

”Libelulele” Gianina şi Ionela au adus a şasea medalie pentru România la Paris. A fost ultima oară când proba de dublu vâsle categorie uşoară a fost inclusă în programul olimpic Gianina Elena Van Groningen şi Ionela Livia Cozmiuc, ”libelulele” din barca de dublu vâsle categorie uşoară, au adus încă o medalie pentru România la Paris, a treia de argint şi a şasea per total. Cele două sportive tricolore au fost cronometrate cu timpul 6:48.78. Pe prima poziţia a podiumului a urcat un echipaj din Marea Britanie (6:47.06),

iar pe locul trei s-a clasat Grecia (6:49.28), potrivit  News.ro.  Povestea lor este una plină de voință. La a treia ediție de Jocuri Olimpice la care participă împreună, și la aproape un an de la reunire, Ionela și Gianina sunt vicecampioane olimpice.

"ARGINT! Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen obțin argintul pentru barca de dublu vâsle categorie ușoară! Este a 3-a medalie de argint pentru Team Romania la Paris 2024 și a 4-a pentru canotaj.

Fetele lui Antonio Colamonici și Ciprian Atomei au răzbunat toate neîmplinirile de la ultimele două ediții și, în sfârșit, și-au văzut visul cu ochii. 
”Libelulele” au aterizat pe podiumul olimpic, nu oricum, pe a doua treaptă. Fetelor, felicitări pentru fiecare clipă grea peste care ați trecut, peste doi ani în care una a continuat, Ionela, și cealaltă s-a regăsit, Gianina. A meritat sacrificiul pentru că ceva rămăsese nefăcut.  Împreună au atins un obiectiv, sunt campioane mondiale, europene și acum vicecampioane olimpice. 
Felicitări, fetelor! Respect, antrenorilor!", a scris COSR, pe pagina de Facebook.

Citește și: Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Medaliile de argint în proba de dublu rame feminin, obţinute de canotoarele Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel

Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc sunt vicecampioane olimpice la dublu vâsle categorie ușoară

Gianina Elena Van Groningen, fostă Beleagă, s-a născut la 21 mai 1995, la Gura Humorului.

La vârsta junioratului, a înregistat performanţe notabile în proba de opt rame cu cârmaci (8+), unde a fost dublă campioana mondială, în 2012 şi 2013, şi campioană europeană în 2013. În 2016, în cadrul întrecerilor preolimpice de la Lucerna (Elveţia), în finala probei de dublu vâsle categorie uşoară (L2x), alături de Ionela Livia Lehaci a ocupat locul 2, şi a calificat barca de L2x, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

La Jocurile Olimpice, în proba de dublu vâsle categorie uşoară, Gianina a ocupat locul 8 la Rio de Janeiro (2016) şi locul 6 la Tokyo (2021). Alături de Ionela Lehaci Cozmiuc, este campioană europeană în acest an la Szeged. Din iunie 2023, Gianina este căsătorită cu Sijmen, fiul cel mare al fostei canotoare Valeria Răcilă şi al lui Steven van Groningen. Ionela Livia Cozmiuc (Lehaci, înainte de căsătoria cu canotorul Marius Vasile Cozmiuc) s-a născut la 3 ianuarie 1995, la Câmpulung Moldovenesc, în judeţul Suceava.

Ea a obţinut rezultate notabile la canotaj, încă de la varsta junioratului. În 2012, a cucerit o medalie de argint la Campionatele Mondialede juniori la dublu vasle (2x), iar la Campionatele Europene de juniori şi-a adjudecat argintul la 2x, în 2011, şi la simplu vâsle(1x) în 2013. În 2014, la CM rezervat sportivilor sub 23 de ani, a ocupat poziţia secundă la dublu vâsle categorie uşoară (L2x).

Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen au câştigat medalia de argint
Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen au câştigat medalia de argint[Sursa foto: Facebook]

În 2016, în cadrul întrecerilor preolimpice de la Lucerna (Elveţia), în finala probei de dublu vâsle categorie uşoară (L2x), alături de Gianina Elena Beleagă (Van Groningen) a ocupat locul 2, şi a calificat barca de L2x, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Conducerea tehnică a lotului naţional de canotaj a decis ca aceleaşi sportive care au tras în întrecerile preolimpice să participe şi în confruntările olimpice de la Rio 2016.

În 2017, alături de aceeaşi Gianina Elena Beleagă, a cucerit aurul mondial la dublu vâsle categorie uşoară, primul pentru Romania în această proba după 18 ani. În noiembrie 2017, a fost inclusă in "Samurai 2020", programul de asistenta specială a sportivilor cu potenţial de a obţine medalii la cea de a XXXII-a editei de vara a JO Tokyo 2020. În 2022, după ce a cucerit titlul european la Munchen, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava.

Alături de Gianina Van Groningen, Ionela este campioană europeană în acest an la Szeged. Ionela şi soţul ei Marius, de asemenea canotor, au fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Paris. Proba de dublu vâsle categorie uşoară nu va mai fi în programul Jocurilor Olimpice începând cu ediţia din 2028, de la Los Angeles.

Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen au câştigat medalia de argint
Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen au câştigat medalia de argint[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Conferința de presă de la Paris. Cum a reacționat David Popovici când a fost întrerupt de un jurnalist român: "Cât s-a vorbit despre asta"

România este pe locul 11 în clasamentul pe naţiuni după cele două medalii câştigate vineri

România ocupă locul 11 în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice în acest moment, după medaliile de argint câştigate vineri. Vineri, au obţinut argintul olimpic canotoarele Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi Gianina Van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară.

România mai are patru medalii; două de aur câştigate de David Popovici la înot 200 metri liber şi Marian Florian Enache şi Andrei Sebastian Cornea la canotaj dublu vâsle masculin, una de argint obţinută de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la canotaj dublu vâsle feminin şi una de bronz câştigată de David Popovici la înot 100 metri liber.

David Popovici
David Popovici[Sursa foto: hepta]