Slujba de Înviere reprezintă una dintre cele mai frumoase și mai emoționante slujbe din cursul anului, la care credincioșii se strâng într-un număr impresionant de fiecare dată pentru a întâmpina într-un mod deosebit Învierea Domnului, dar și pentru a lua Lumina Sfântă. Ei așteaptă cu bucurie acest moment al anului, pregătindu-se din timp cu post, rugăciune și fapte de milostenie. Și anul acesta, Lumina Sfântă va fi adusă în țara noastră de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Iată la ce oră începe Slujba de Înviere în 2025.
Slujba de Înviere va avea loc în toate bisericile din România în noaptea de sâmbătă, 19 aprilie, spre duminică, 20 aprilie 2025, în prezența a numeroși credincioși. În fiecare an, aceasta începe în jurul orei 23:00 sau 23:30, când se sting toate luminile, iar preoții ies cu o lumânare aprinsă, de la care cei prezenți în curtea bisericii pot lua Lumina Sfântă pentru a o
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, sâmbătă seara, relatează news.ro.
Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.
Aprinderea Sfintei Lumini la Mormântul din Ierusalim reprezintă una dintre cele mai importante minuni la care creștinii din întreaga lume sunt martori an de an. Potrivit doxologia.ro, aceasta reprezintă realitatea Învierii lui Hristos din morți și semnul biruinței iubirii Lui smerite asupra păcatului.
Sfânta Lumină se aprinde în Sâmbăta Mare pe Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos de la Ierusalim, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei. În Vinerea Mare, după Prohod, Mormântul este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel. Aceștia au grijă ca în interiorul său să nu se afle obiecte care pot lua foc și îl supraveghează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormânt. Ulterior, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.
Patriarhul Ierusalimului, însoțit de alți preoți, înconjoară de trei ori mormântul înainte de a intra în interior. Ulterior, acesta se dezbracă de hainele arhierești și rămâne într-un stihar alb. El intră în Sfântul Mormânt, alături de un reprezentant al armenilor, având în mâini patru mânunchiuri a câte 33 de de lumânări, anii pe care Iisus i-a petrecut pe pământ. Patriarhul rostește o rugăciune specială, stând în genunchi și se roagă pentru primirea Luminii. După 20 de minute, o lumină puternică sub forma unei scântei de fulger coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra acestuia. Patriarhul adună vata, care timp de câteva minute nu arde, o pună în două cupe de aur, pe care diaconii le duc în Sfântul Altar și la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. În cele din urmă, patriarhul le împarte lumină tuturor pelerinilor.
Credincioșii trebuie să păstreze aprinsă lumânarea folosită în timpul Nopții de Înviere până ajung acasă, aceasta amintind de jertfa lor. Tradiția spune că aceasta se stinge de tocul ușii, iar la sate se afumă animalele cu ea. Totuși, preoții susțin că lumânarea nu se folosește în aceste moduri, ci se păstrează și se arde în fiecare zi din Săptămâna Luminată. De asemenea, lumânarea mai poate fi pusă în biserică, alături de alte lumânări, sau la mormintele celor adormiți. Unii credincioși aleg să o păstreze și să o aprindă la vreme de încercare, necazuri sau boală în timpul anului, deoarece le oferă speranță și le amintește că Hristos a biruit și moartea și alte greutăți. Lumânarea nu se aruncă sub nicio formă și nu se pune în același loc cu alte lumânări dacă este păstrată acasă.