Sfântul Nicolae, prăznuit pe data de 6 decembrie, este unul dintre cei mai iubiți sfinți de la noi, dar și cel care an de an le pune copiilor cuminți cadouri în ghetuțe. Cei mici sunt obișnuiți să își pregătească ghetuțele în seara de 5 spre 6 decembrie, iar ziua următoare se trezesc cu o mulțime de daruri.
Citește și: Câte zile libere avem de Crăciun și Revelion în 2023? Urmează două mini-vacanțe pentru români
Sfântul Nicolae este sărbătorit an de an pe data de 6 decembrie, moment în care cei mici așteaptă să le fie puse cadouri în ghetuțele frumos lustruite. Sfântul Nicolae s-a născut la jumătatea secolului al III-lea, într-o familie de oameni credincioși și înstăriți, ce locuiau în localitatea Patara în Asia Mică. El a fost arhiepiscopul Mirei Lichiei și a crescut împărțindu-și averea săracilor, iar de-a lungul timpului a fost recunoscut drept un apărător al ortodoxiei.
În seara de 5 spre 6 decembrie, cei mici își lustruiesc ghetuțele și îl așteaptă pe Moș Nicolae, care aduce daruri celor care au fost cuminți pe parcursul anului. Potrivit tradiției românești, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, ce simbolizează zăpada care se așterne în luna decembrie, atunci când copiii dorm. Chiar dacă nu se cunoaște ora exact la care Moș Nicolae pune cadourile în ghetuțe, se crede că acesta vine la fereastra copiilor și așteaptă să vadă dacă dorm pentru a le lăsa cadourile.
Sfântul Nicolae este considerat păzitorul soarelui, deoarece se crede că el este cel care are grijă ca soarele să ofere în continuare lumină și căldură oamenilor atunci când acesta încearcă să se refugieze spre tărâmurile de miazănoapte. De asemenea, Sfântul Nicolae veghează asupra soldațiilor în război, ajută văduvele și copiii orfani, dar și femeile care doresc să se căsătorească.
Citește și: Când se merge cu colindul înainte de Crăciun: Tradiții și obiceiuri pentru decembrie 2023
În ziua de 6 decembrie, toți copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae, care aduce dulciuri și jucării celor care au fost cuminți, însă se spune că și cei care au fost neascultători pe parcursul anului vor fi răsplătiți, însă cu o nuielușă. Cei mici sunt obișnuiți să își lustruiască ghetuțele în seara în care îl așteaptă pe Moș Nicolae, deoarece cei care nu fac acest lucru nu vor primi darurile mult așteptate. În unele zone, copiii lasă moșului apă și morcovi pentru calul său.
Sărbătoarea de Sfântul Nicolae nu este, totuși, numai despre cadouri, ci și despre dărnicie și compasiune, așa că mulți aleg să îi ajute pe cei care sunt în nevoie în această zi, dar și să facă o bucurie apropiaților. În popor se crede că iarna își intră pe deplin în drepturi de Sfântul Nicolae, așa că în cazul în care nu a nins până la data de 6 decembrie, mulți așteaptă ca primii fulgi de zăpadă să apară în această zi. Se spune că atunci moșul își scutură barba și începe să ningă, iar dacă nu ninge, atunci se consideră că moșul a întinerit.
De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi și se crede că dacă acestea vor înflori până la Crăciun, atunci greșelile familiei vor fi iertate. În unele zone ale țării, fetele se adună pentru a face plăcinte, iar când se lasă seara băieții din sat sosesc la casa în care s-a gătit și începe petrecerea. De asemenea, cetele de colindători se adună și își aleg gazda la care se va face repetiția pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.