Close sidebar
Stiri

Legea prin care se schimbă facturile la gaze și energie electrică a fost adoptată! Ce va scrie pe ele începând din toamnă

Legea prin care se schimbă facturile la gaze și energie electrică a fost adoptată

Se schimbă facturile la energie electrică și gaze!


In articol:

Începând din toamnă, românii ar trebui să primească un nou tip de facturi, ușor de înțeles pentru toți consumatorii. Factura la energia electrică conţine mai multe componente. Avem Taxa pe Valoarea Adăugată, accize, certificate verzi, distribuția în rețea şi distribuția de cogenerare. Informații pe care românii nu le înțeleg.

 

OUG 27/2022, privind măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și la energie până la finalul lunii martie anul viitor a fost adoptată. De asemenea, parlamentarii au votat și un amendament care prevede un nou format de factură, cu un conținut mai clar și care să fie pe înțelesul tuturor consumatorilor.

Citeste si: Proprietarii de locuințe, noi reguli! S-a modificat perioada de citire a contorului de energie electrică și gaze

„Ce se doreşte a se evidenţia? Cât din preţ este de fapt şi de drept valoarea reală a energiei pe piața en gros. Ce trebuie să înțeleagă consumatorul? Cât plătește. Toate aceste detalii trebuie clarificate", a declarat Dana Daraban, reprezentant furnizori.

 Legea prin care se schimbă facturile la gaze și energie electrică a fost adoptată
Legea prin care se schimbă facturile la gaze și energie electrică a fost adoptată

ANRE şi ANPC sunt instituțiile care vor stabili noul format al facturii

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sunt cele două instituții care urmează să stabilească cum va arăta noul format al facturilor. Cel mai probabil, va fi gata în toamnă.  

Citeste si: Românii care plătesc cash la curier vor fi monitorizați de ANAF! Fiscul le va reține datele timp de 5 ani

„Considerăm că nu trebuie să ai studii universitare pentru a-ți putea citi factura. Este normal ca aceasta să se adreseze consumatorului mediu, iar acesta neavând studiile de specialitate va înțelege foarte greu ce înseamnă curent activ sau reactiv", a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.