Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011, iar de atunci aceasta a continuat să fie marcată anual, la data de 15 ianuarie. Această zi corespunde cu nașterea poetului național al românilor Mihai Eminescu, astfel că în toată țara vor avea loc evenimente dedicate acestuia.
Citește și: Top 9 filme noi pe care merita sa le vezi în luna ianuarie pe Netflix
Personalitatea din centrul evenimentelor de Ziua Culturii Naționale este poetul național al românilor, Mihai Eminescu, care s-a născut la data de 15 ianuarie 1850. Inteligența marelui poet, cultura de nivel european, bogăția operelor pe care le-a lăsat în urmă și limbajul acestuia au cucerit toate generațiile de-a lungul timpului, motiv pentru care autoritățile au hotărât ca România să celebreze cultura chiar de ziua lui de naștere. Camera Deputațulor a adoptat acest proiect de lege la 16 noiembrie 2010.
Începând din anul 2011, ziua de 15 ianuarie a fost un prilej pentru toți românii să îl comemoreze pe marele poet, dar și să reflecteze asupra culturii române prin evenimentele care au loc în toată țara. Așadar, în următoarele zile, personalitățile marcane din cultură vor fi celebrate prin spectacole, concerte, vizite la muzeu și ateliere pentru copii, care pun accent pe creația autentică românească.
Citește și: Cine a strălucit pe covorul roșu la Golden Globes 2024. Cea mai îndrăzneața ținuta de la marele eveniment
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public, iar accesul este gratuit pentru toate categoriile de vizitatori. Programul de vizitare este cuprins intervalul orar 09:00 – 17:00, cu ultima intrare la ora 16:15.
Filarmonica George Enescu va celebra, pe 14 şi 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, prin activităţi şi evenimente dedicate publicului de toate vârstele. Pe data de 15 ianuarie, în cadrul proiectului educativ "Muzica pe Înţelesul Tuturor", va avea loc un concert extraordinar, susținut de membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii "George Enescu", iar intrarea este gratuită.
La Ateneul Român, pe data de 14 ianuarie va avea loc Gala premiilor MUSICRIT, un proiect realizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, în colaborare cu Filarmonica "George Enescu". Cei prezenți se vor bucura de un program care cuprinde lucrări de George Enescu, Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Francisco Cilea, Amilcare Ponchielli, Piotr Ilici Ceaikovski, Valentino Fioravanti. Ulterior, pe 15 ianuarie, la Ateneul Român vor avea loc două tururi ghidate gratuite.
Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti(ARCUB) celebrează Ziua Culturii Naţionale printr-un concert special, inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi. Evenimentul va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB. În programul dedicat Zilei Culturii Naționale de la ARCUB se înscrie și expoziţia “ Universul lui Salvador Dali ”, care își va prelungi programul până la miezul nopții.
Muzeului Național al Literaturii Române îi așteaptă pe vizitatori în perioada 15-18 ianuarie 2024 cu un program special pentru persoanele de toate vârstele. Muzeul va prezenta vizitatorilor patru expoziții, două sesiuni de lecturi interactive pentru copii, o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii, lecturi în Braille și în limba semnelor, un concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, ateliere, concerte, demonstrații de aikido, de șah și scrimă.
Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" va găzdui pe data de 15 ianuarie mai multe evenimente: ateliere de creație penru copii “Lacul codrilor albaștri”; vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română”; “O, rămâi!” recital de cântec și poezie în interpretarea Ansamblului Fluierasii de la Merisani; vizionarea filmului realizat la Ploiești, la Teatrul Toma Caragiu, În Memoriam Nichita Stănescu; “Pe lângă plopii fără soț”- moment artistic realizat de studenții UNATC; “Stelele-n cer”- recital al reprezentantilor Asociației ArtPulse; vernisajul expoziției “ Sub semnul marelui Eminescu”.
Opera Națională Română din Iași a pregătit anul acesta un concert unic cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la care sunt așteptați oameni de toate vârstele. Luni, începând cu ora 18:30, artiștii Operei din Iași vor susține în Sala Mare un program exclusiv din repertoriul românesc.
Complexul Național Moldova „Iași” pregătește cu ocazia Zilei Culturii Naționale un program special, în care vizitatorii se pot bucura de muzică și poezie. Împlinirea celor 174 de ani de la nașterea poetului național va fi marcată, în cadrul proiectului „Portativul tânărului artist”, prin intermediul spectacolului „Trecut-au anii…”, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
Toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit de Ziua Culturii Naționale, printre care și Muzeul Naţional Bran, care a pregătit anul acesta un program special pentru toți vizitatorii: masă rotundă- „Dialog cu personalitățile din zonă privind rolul culturii în mijlocul societății.”; activitate cu elevii școlilor din zonă – „174 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești.”; activitate cu elevii școlilor din zonă – „Membrii ai familiei regale române, promotori și susținători ai culturii românești.”