Viena, capitala Austriei, este recunoscută despre locul din Europa unde se poate bea cea bună apă direct de la robinet. În zilele călduroase de vară, apa potabilă iese de la robinet rece, potrivită pentru cei care vor să se răcorească. De asemenea, în oraș au fost aplasate fântâni de băut, care erau folosite atât de localnici, cât și de turiștii.
Citește și: Cinci idei de drumeții ușoare din România: Sunt perfecte pentru cei care au copii!
Citește și: 5 mituri demontate despre renunțarea la fumat
Viena se poate mândri cu apa de la robinet, de unde se poate savura apă proaspătă de izvor. Orașul este alimentat zilnic cu 400.000 m3 de apă proaspătă de izvor de la două conducte de izvoare montane din zonele din jurul Schneeberg, Rax, Schneealpe și Hochschwab. Un efect secundar pozitiv al acestui lucru este că, în drumul său spre Viena, apa curge prin centrale hidroelectrice, care generează 65 de milioane de kilowați pe oră, suficient pentru un oraș mic.
În Viena sunt aplasate în jur de 1.300 de fântâni de băut, care sunt extrem de importante în zilele de vară. Mai mult chiar, fântânile numite „Brunnhilde”, pulverizează o ceață de apă răcoritoare în tot orașul, un aspect ce oferă înviorarea ideală în zilele caniculare.
Citește și: Cum va fi vremea până la jumătatea lunii iulie. Meteorolgii au emis un nou anunț
„Viena se află pe o poziție avantajoasă, ca oraș de milioane de locuitori, în primul rând, avem suficientă apă și, în al doilea rând, că este apă de cea mai bună calitate”, a declarat pentru AFP Juergen Czernohorszky, consilierul Viena responsabil cu mediul.
În cazul în care veți face o călătorie în Viena, turnul de apă din Favoriten este o relicvă din vremea alimentării cu apă potabilă înainte de construirea celui de-al doilea izvor. Acesta nu mai este conectat la rețeaua de apă, dar este un exemplu izbitor al stilului istoric și industrial și merită cu siguranță o vizită. Sistemul de apă potabilă a fost înființat în urmă cu aproximativ un secol și jumătate sub Imperiul Austro-Ungar pentru a furniza orașului apă dulce pentru a depăși boli precum holera.