Cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL se va desfășura atât în aer liber, în GreenDolphinCamping, cât și în cinematograful din GreenVillage Delta Dunarii. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 9-15 august. ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje- românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
Filmul este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi co-produs de The East Company Productions. Scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, iar imaginea, de Tudor Vladimir Panduru. Din distribuţia lungmetrajului fac parte Maria Popistaşu („Marţi, după Crăciun”, „Heidi”, „Otto Barbarul”), Ilona Brezoianu („Sieranevada”, „Urma”) şi Alex Bogdan („Ana, mon amour”, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”) alături de Luca Sabin, Toma Cuzin („Aferim!”, „Comoara”), Carmen Lopăzan şi Gabor Bondi.
În fața unui public numeros, Radu Muntean a ținut un discurs, spunând ideea filmului, despre traseul lui, despre modul în care a lucrat cu actorii, profesionişti şi neprofesionişti. Conform spuselor sale, ideea acestui film a încolţit în urmă cu zece ani, după ce a aflat mai multe detalii despre asociaţiile de off-road care fac şi acţiuni umanitare.
„E minunat să vezi atâţia oameni, mulţumesc că mi-a fost dată şansa să văd şi eu 2.000
În continuare, regizorul a precizat că noul documentar este diferit de tot ce a făcut până acum, din punct de vedere estetic. De asemenea, Radu Muntean le-a dezvpluit spectatorilor și despre bugetul lungmetrajului, fiind în mare parte filmat noaptea, în perioada noiembrie- decembrie 2020.
„Am ambiţia de a sincroniza timpul spectatorului cu timpul personajelor şi aşa mi se pare că se creează o legătură şi o acumulare de tensiune către finalul filmului”. În varianta asta, nu există posibilitatea de a „îmbunătăţi” filmul la montaj. Există, din când în când, perspectiva locului. Există cadre largi în care oamenii sunt mici- e un soi de a atrage atenţia asupra faptului că există ceva misterios în locul ăla.(...) Când mi-a venit ideea, am crezut că pot să fac un film cu buget redus, fără CNC- era un moment acum 10 ani când nu prea mai primeam bani noi, cineaştii, de la Centrul Naţional al Cinematografiei- şi am zis să fac un film simplu, cu patru oameni într-o pădure, într-o maşină. Numai că dacă secvenţele se întâmplă noaptea, pădurea aia trebuie luminată, iar asta e şi costisitor şi consumă foarte mult timp(...) A devenit un film mediu spre destul de scump”, a mai adăugat regizorul Radu Muntean.
”Întregalde” este cel de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean, după „Furia” (2002), „Hârtia va fi albastră” (2006), „Boogie” (2008), „Marţi, după Crăciun” (2010), „Un etaj mai jos” (2015) şi „Alice T.” (2018).