Pentru că este foarte iubit de românii de pe ambele maluri ale Prutului, Nicolae Botgros continuă să ne încânte și astăzi cu talentul său incontestabil și muzică de înaltă calitate. Muzicianul din Republica Moldova nu cântă doar la evenimente fericite, ci și la evenimente mai puțin fericite, iar la un moment dat a primit o cerere cel puțin neașteptată.
Deși surprins de cerere, artistul nu a stat deloc pe gânduri și a început să cânte ce i s-a spus. Invitat în cadrul unui podcast, maestrul a povestit povestea din cariera sa muzicală care îl face să râdă cu poftă chiar și acum, mulți ani de la acea întâmplare. Mai exact, Nicolae Botrgros a fost invitat să cânte la o înmormântare, alături de orchestra Lăutarii din Chișinău.
"Am fost invitat la o înmormântare, ne cheamă să cântăm, uneori și o zi două, fiindcă așa mult a iubit el muzica.
Am intrat, se vedea afară încă bine. Drept în mijlocul ogrăzii, feciorul decedatului vine și dă mâna cu mine. Mă cuprinde și zice: „Tatăl meu a murit, ai auzit?'. El se lăuda într-un fel. „Dumnezeu să îl ierte', îi zic. „Să îi cânți cântarea lui tata', îmi zice. Am cântat de vreo 20, 30 de ori, după care la urmă i-am spus. „Ajunge, e 3 noaptea, nu se mai cântă, trebuie să ne culcăm'. El s-a supărat, m-am supărat și eu într-un fel.
A doua zi trebuia să mai cântăm câteva ore, ca să adune lumea și să îl ducă la cimitir, vine fanfara. A doua zi ne-am așezat pe prispă să cântăm. „Colică', îmi zice, așa îmi spun mie, eu nu m-am întors, că eram supărat. Mă făceam că nu aud. Când a văzut că nu mai are izbândă să vorbească iar cu mine spune: „Să cânți frumos aici. Să se adune toți să îl ducă pe tata la groapă.
Dacă nu, o să îl duci tu", povestește Nicolae Botgros amuzat în podcastul Iulianei Tudor.
Nicolae Botgros, carieră impresionantă. Maestrul s-a ales cu numeroase premii valoroase
Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul din Chișinău. El este în fruntea Orchestei „Lăutarii” din anul 1978, iar de atunci a fost aplaudat și ovaționat în zeci de țări ale lumii. De-a lungul timpului, Nicolae Botgros s-a ales cu numeroase premii valoroase. În 1982, Nicolae Botgros a primit titlul de Artist Emerit, în 1988- cel de Artist al Poporului, iar în 1993 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Din 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde a învățat maestrul.