- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vine cu un anunț important pentru români vara aceasta. Se pare că regulile pentru eliberarea pașaportului temporar s-au schimbat, astfel că acesta nu se mai obține la fel de ușor. Cei care plănuiau să plece în străinătate și aveau nevoie de pașaport, trebuie să verifice noile criterii anunțate de autorități.
Citește și: Restricții de circulație în zona SAGA Festival: Ce recomandă autoritățile?
S-au schimbat regulile pentru eliberarea pașaportului temporar
MAI anunță că eliberarea pașaportului simplu temporar se va face doar în condiții obiective și de urgență, fapt ce exclude deplasările în scop turistic. Noile modificări din sistemul de pașapoarte se aplică de pe 3 iulie 2024.
„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate. Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”,
Citește și: Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului
Ce trebuie să faci dacă îți pierzi pașaportul?
Pașapoartele pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept, astfel că nu mai pot fi folosite chiar dacă sunt recuperate ulterior. Persoanele care se confruntă cu astfel de situații trebuie să declare pierderea sau distrugerea documentului la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte.
În străinătate, românii pot merge la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.Furtul pașaportului se declară în cel mai scurt timp la orice unitate de poliție, atât în țară cât și în străinătate. Cei care ajung în această situație vor primi o adeverință care să ateste acest lucru.
Persoanele care găsesc un pașaport ce a fost declarat pierdut sau furat au obligația de a-l depune imediat la cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte din țară sau în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.