Marţea Mare. Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de Paşte, o perioadă foarte importantă pentru credincioşi. În această săptămână, creştin ortodocşii merg în fiecare seară la Denie, dar sunt şi alte tradiţii care trebuie respectate.
Săptămâna Mare a început imediat după Florii. În această perioadă, credincioşii ţin post, se roagă, merg la spovedit, pregătesc bucatele pentru Paşte şi se purifică pentru Învierea Domnului. Pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor există mai multe tradiţii şi obiceiuri, de care creştin ortodocşii trebuie să ţină cont.
În Marţea Mare, femeile şi bărbaţii trebuie să finalizeze treburile gospodăreşti, aceasta fiind ultima zi destinată curăţeniei sau grădinăritului. De asemenea, Marţea Mare este destinată curăţării corpului, pentru a îndepărta toate bolile. După ce se săvârşesc aceste treburi, credincioşii merg la Denia de Marţi, pentru care Biserica a rânduit două teme religioase din Evanghelie.
În seara de marţi, preoţii amintesc povestea celor zece fecioare. Cinci dintre ele au avut doar candela, ceea ce reprezintă egoismul, iar celelalte cinci au avut atât candela, cât şi uleiul, ceea ce semnifică evlavia şi milostenia.
Supranumită şi Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, această perioadă este caracterizată prin oficierea de slujbe religioase nocturne, numite Denii. Deniile încep după Duminica Floriilor şi se încheie în Vinerea Mare, având loc în fiecare seară din Săptămâna Mare.
Citeste si: Ce nu ai voie sa faci în Marțea Neagră. Calendar creștin ortodox marți, 19 aprilie 2022