• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Mesaje și urări de Sfânta Cuvioasă Parascheva 2024: „La mulţi ani! Un cer albastru fără nori, în calea ta să fie, să ai în viaţă numai flori, noroc şi bucurie!”

Descoperă cele mai frumoase mesaje de Sfânta Parascheva
Ce mesaje le poți transmite apropiaților de Sfânta Parascheva?  [Sursa foto: freepik]
Românii o prăznuiesc pe data de 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Iată cele mai frumoase mesaje și urări pentru cei care își sărbătoresc ziua de nume.

Pe data de 14 octombrie 2024 este sărbătoare mare în calendarul ortodox, deoarece românii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. În această perioadă, sute de mii de credincioși se îndreaptă spre Iași, în cadrul pelerinajului religios, care anul acesta ar putea să reunească la Catedrala Mitropolitană în jur de 350.000 de persoane. În această zi sfântă, mulți români își sărbătoresc și ziua de nume. Iată care este semnificația numelui „Parascheva”, cui trebuie să îi spui „La mulți ani!”, dar și cele mai frumoase mesaje și urări.

Citește și: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cât de puternice sunt aceste cuvinte rostite

Care este semnificația numelui Parascheva?

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în fiecare an la data de 14 octombrie. Ea s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, iar la vârsta de 10 ani viața ei s-a schimbat radical.

Potrivit creștinortodox.ro, în timp ce se afla în biserică, Sfânta Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului: ”Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie". Ulterior, ea și-a dăruit hainele săracilor și după o vreme s-a retras în pustietate. A ajuns în Ținutul Pontului, iar timp de 5 ani a locuit la o mănăstire. Apoi, Parascheva a vrut să meargă să își petreacă restul zilelor în Țara Sfântă.
La vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis și a îndemnat-o să se întoarcă în satul natal. Acolo s-a stins din viață fără ca nimeni să nu știe cine este și a fost îngropată ca o străină, urmând ca moaștele ei să fie descoperite mai târziu. Acum, credincioșii se roagă pe data de 14 octombrie pentru a fi feriți de necazuri, de boli sau supărări.

Care este semnificația numelui Parascheva?
Milioane de români își sărbătoresc ziua de nume de Sfânta Parascheva [Sursa foto: Facebook]

La data la care este prăznuită Sfânta Parascheva mulți români își sărbătoresc și ziua de nume. Majoritatea poartă numele de Parascheva, însă există și derivate ale acestuia, cum ar fi Chiva, Chivuţa, Pachiţa, Parasca, Paraschieva, Paraschiva, Paraschivuţa, Paraschiţa, Parastiţa, Vuţa, Chivu, Chivuţă, Paraschiv, Paraschivu, Paraschiţă, Petcu. Numele de Parascheva vine din grecescul „paraskeve”, care se traduce în limba română „vineri”. Așadar, Sfânta Parascheva este Sfânta Vineri. Se spune că ea a primit acest nume fie pentru că s-a născut într-o zi de vineri, fie pentru că Iisus Hristos a fost răstignit în această zi, iar ea obișnuia să țină post negru.

Citește și: Sfânta Cuvioasă Parascheva 2024. Ce tradiții și obiceiuri TREBUIE să respectăm

Cele mai frumoase mesaje și urări de Sfânta Parascheva

„La mulţi ani de Sfânta Parascheva! Un cer albastru fără nori, în calea ta să fie, să ai în viaţă numai flori, noroc şi bucurie!”

„O sărbătorim pe Sfânta Parascheva şi te sărbătorim pe tine. Să rămâi mereu blânda, bună şi drăguţă cu toţi cei din jurul tău! La mulți ani!”

„Sărbătoreşte-ţi ziua numelui cu bucurie şi să ai parte de căldura şi iubirea celor apropiaţi! La mulţi ani!”

„E o zi când sufletul tău trebuie să învingă orice urmă de tristeţe şi să fie deschis pentru a primi cele mai frumoase momente. Este ziua numelui tău şi-ţi urez un sincer La Mulţi Ani!”

„Păstrează-ţi sufletul tânăr şi bucură-te neîncetat, pentru mine rămai un prieten de nădejde şi un om de valoare! Fie ca lumina Sfintei Paraschiva să ne lumineze vieţile şi mintea mereu! La mulţi ani!”

Vezi aici cele mai frumoase mesaje de Sfânta Parascheva 2024
La mulți ani celor care își sărbătoresc ziua de nume pe 14 octombrie![Sursa foto: freepik]

„De Sf. Parascheva, zi de mare sărbătoare primește din partea mea cele mai sincere urări de bine, sănătate, mult noroc și împlinirea tuturor dorințelor. Dumnezeu să te călăuzească în tot ceea ce faci. La mulți ani!”

„În aceasta zi specială îţi transmit cele mai sincere urări. Să ai o viaţa plină de lucruri bune, iar Sfânta Parascheva, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească mereu. La mulţi ani de ziua numelui tău!”

Citește și: Maia Morgenstern, despre carieră și viața de familie: „Nu am împăcat prea bine viața profesională și cea personală”

„Chiar dacă ai nume de Sfântă știu că diseară o să ne dai de băut, o să ne cinstești și o să ne primești cu masa plină. La mulți ani!”

„Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de toamnă să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne! La mulți ani!”

Ce le poți transmite apropiaților pe 14 octombrie 2024?
Mesaje și urări pentru cei care poartă numele Sfintei Parascheva[Sursa foto: freepik]

„Azi la meteo s-a anunţat cod galben de pupici şi de urări şi cred că responsabil pentru asta eşti tu. La mulţi ani!”

„La mulți ani, Parascheva! Dumnezeu să te păzească de tot ce e rău pe lume și să îți dea curaj să depășești orice impas!”

Sfânta Parascheva ne învață că credința și devotamentul pot schimba viețile noastre. Fie ca această zi să ne aducă încredere și speranță în viitor! La mulți ani!”

„Dragă Chivu, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer „LA MULŢI ANI” să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!”

„În această zi aș vrea să îți urez „La mulți ani”, sănătate și liniște sufletească! Dumnezeu să te binecuvânteze!”