"Mi se pare nașpa. Lăsați arta să rămână arta. Acuma penalizezi niște țări că nu îți place de moaca unora". Mihai Trăistariu este revoltat de tot ce se întâmplă cu Eurovision și a "explodat"
Mihai Trăistariu
[Sursa foto: Facebook, colaj Radio Impuls]
Mihai Trăistraiu vorbește despre neregulile de la Eurovision 2024: "Mă deranjează foarte tare că politica intră în muzică". Ce spune despre excluderea Israelului din concursul muzical?!
Mihai Trăistariu, artistul care a obținut una dintre cele mai bune clasări pentru România din toate participările la Eurovision, a fost întotdeauna un bărbat sincer care spune lucrurilor pe nume indiferent de subiectul abordat. A devenit cunoscut pentru talentul său muzical, însă în ultimii ani, acțiunile și declarațiile sale controversate l-au menținut în atenția publicului. Mai mulți artiști din Suedia au înaintat o petiție către EBU în care solicită ca Israelul să nu participe la Eurovision din cauza conflictului din Gaza.
Cântăreţul este de părere că artiștii care nu au nicio legătură cu situațiile politice din țările lor au de suferit cel mai mult. De asemenea, faptul că țări precum Rusia sau Israel pot fi scoase din schemă definitiv reprezintă o pierdere și pentru public.
„Mă deranjează foarte tare că politica intră în muzică. La fel cu Ucraina și Rusia, Rusia nu participă pentru că au bombardat Ucraina. Mie îmi e milă de artiștii ruși, că n-au nicio vină.
Au mai fost situații din astea, cu Belarus, care a fost interzisă în 2021, tot politic. Iar Israelul vine tot timpul cu piese ca lumea, show-uri tari. Și Rusia venea cu niște show-uri și artiști wow. Acuma ce o să facem, scoatem toate țările? Noi nu mai participăm, vreo 5 țări s-au retras, păi rămânem cu cine? Mai sunt șapte țări cu totul? Dacă le scoatem intenționat nu o să mai fie niciun Eurovision. Se cam fâsâie.
Mă deranjează, mă enervează. Mie nu îmi place chestia asta.Uite, de exemplu Islanda, dacă i se dă voie Israelului să intre în concurs a zis că se retrage. Acuma dacă rămâne Israelul, Islanda nu mai vrea ea să intre. Mi se pare o tâmpenie! Ce treabă are Fâșia Gaza cu treaba asta? Nu știu de ce se întâmplă așa ceva. Oricum, pentru EBU e o presiune foarte mare, că ei sunt la mijloc, ce să decizi în situația asta? Mi se pare nașpa.
Lăsați arta să rămână arta. Restul, să se războiască acasă fiecare. Acuma penalizezi niște țări că nu îți place de moaca unora. Într-adevăr, războaiele nu sunt de dorit. E logic. Nimeni nu susține un război, mai ales în era informaticii și a inteligenței artificiale. Producem roboți, dar războaiele merg în continuare cu tancurile și mitraliera. Nu e ok”, a declarat Mihai Trăistariu, pentru FANATIK
La rândul lor, semnatarii scrisorii i-au acuzat pe organizatori de dublu standard, aducând ca argument faptul că muzicienii din Rusia sunt excluşi de la Eurovision în contextul invaziei ruse din Ucraina din 2022 şi că Belarusului i s-a refuzat participarea în 2021 din cauza încălcării libertăţii presei. Cea de-a 68-a ediţie a Eurovision va începe la 11 mai la Malmö, după ce ediţia precedentă a fost câştigată de cântăreaţa suedeză Loreen cu piesa "Tattoo". Deşi Israelul nu se află geografic în Europa, participă de mult timp la concursurile Eurovision, precum şi în competiţiile fotbalistice europene, pentru că se simte mai apropiat de naţiunile europene decât de vecinii săi arabi, mai notează DPA.
În ceea ce privește România, Mihai Trăistariu a dezvăluit că țara nu mai are resurse financiare pentru a participa la Eurovision. El a explicat că TVR, televiziunea națională, nu își mai poate permite să susțină financiar participarea României la acest concurs. Taxa de participare la Eurovision costă aproximativ 180.000 de euro, astfel că țara noastră a luat decizia de a se retrage din competiție în acest an.
”Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)”, se menționează într-un comunicat al TVR.