Săptămâna Patimilor continuă cu Miercurea Mare, o zi foarte importantă pentru credincioșii, care își continuă postul și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Această zi amintește de momentul în care Maria Magdalena a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi, în semn de căință și a fost transformată în mironosiță. De asemenea, Miercurea Mare este ziua în care Iuda l-a trădat pe Hristos. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte credincioșii în această zi sfântă.
Citește și: Cinci alimente care nu trebuie să lipsească în 2024 de pe masa de Paște
Pregătirile pentru Paște continuă în Miercurea Mare, care este ultima zi în care se mai fac treburi casnice. Așadar, gospodinele au grijă să spele, să aerisească sau să coasă, deoarece după data de 1 mai nu le mai este permis, potrivit tradiției.
Postul din Miercurea Mare devine mai aspru și mulți aleg să țină chiar post negru. De asemenea, credincioșii merg la biserică în această zi pentru a participa la Denii. Acestea reprezentă slujbe speciale, ce amintesc de evenimente simbolice, care au avut loc înainte ca Iisus Hristos să fie răstignit, iar în majoritatea bisericilor încep între orele 17:00 și 18:00.
În Miercurea Mare, se pregătesc haine noi, deoarece se spune că este bine să te prindă Paștele cu ceva nou. Tot în această zi începe pregătirea preparatelor tradiționale pentru masa de Paște.
În zilele din Săptămâna Mare nu se consumă urzici sau oțet, deoarece Hristos a fost bătut cu urzici și i s-a dat oțet atunci când a cerut apă. De asemenea, nu este bine să te cerți sau să bârfești, să văruiești sau să spui vorbe rele, deoarece vei atrage necazurile în următoarele luni.
Citește și: Tradiții pentru Săptămâna Mare 2024: Când și la ce oră încep Deniile la Biserică?
„Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr.
La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.
Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin!”, este rugăciunea care se citește în Miercurea Mare, potrivit wowbiz.ro.