• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Mihaela Cambei a câștigat argintul olimpic la haltere. Ce spune despre victoria de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: "Prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin"

Mihaela Cambei a câștigat argintul olimpic la haltere
Mihaela Cambei [Sursa foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român, colaj Radio Impuls]
Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Mihaela Cambei a cucerit ARGINTUL la haltere.

Mihaela Cambei este prima halterofilă din România care concurează la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportiva de 21 de ani care s-a aflat la prima experiență olimpică a adus o nouă medalie pentru România. Mihaela Cambei a obținut medalia de argint în proba de haltere, 49 kg, de la Jocurile Olimpice. A ridicat 93 de kg la smuls, clasându-se pe primul loc, şi 112 kg la aruncat! La total, Mihaela Cambei a avut 205 kg.

Chinezoaica Hou Zhihui a ridicat 117 kg la aruncat şi a obţinut un total de 206 kg. Astfel, chinezoaica şi-a păstrat titlul olimpic de la Tokyo.

Mihaela Cambei a câștigat medalia de argint la haltere

”Este concursul vieții mele pentru care m-am antrenat doi ani de zile. La final am simțit că îmi rămâne mâna pe podium, pentru că am avut un cârcel foarte mare la mână, la gât și deget, cotul mă durea foarte tare, dar am zis că ori la bal, ori la spital.

Eu nu am stat să fac calculele, am vrut să îmi fac încercările. Nu știu ce s-a întâmplat, care cum a ridicat. Dacă rata chinezoaica, ne cânta imnul în această seară, dar eu sunt mândră de ce am reușit să aduc, pentru că este prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin. Această medalie înseamnă absolut totul pentru mine, toată cariera mea de 11 ani. M-am luptat mult pentru ea și cred că ăsta este visul oricărui sportiv.
Eu sunt foarte mândră de ceea ce am obținut. Nu știu dacă a fost neapărat o tactică asta, este un maximal pentru mine la aruncat, nu am mai aruncat niciodată atât într-un concurs. Mi-a fost un pic teamă, dar am încercat să trag cu disperare. Atmosfera a fost foarte mișto și cred că asta m-a ajutat foarte mult, pentru că agitația în general pe mine mă ajută să fiu și mai puternică decât sunt, adrenalina mă ajută să fiu mai puternică.
Toți românii care m-au susținut în această seară și au strigat pentru mine m-au ajutat foarte mult. Această medalie o dedic antrenorul lui meu, Valeriu Calancea, care m-a suportat în tot acest timp, părinților mei, lui Dumnezeu, care a fost alături de mine și m-a scos sănătoasă din această competiție și întregului staff care a fost alături de mine. Am sărutat greutățile la final pentru că au fost prietenoase cu mine și ele m-au ajutat.
Acest moment este fix așa cum mi l-am imaginat și medalia are fix aceeași culoare.”
, a punctat Mihaela Cambei.

Mihaela Cambei a câștigat argintul olimpic la haltere

Citește și: Cătălin Chirilă, calificare în semifinalele probei de canoe simplu 1000 de metri la Jocurile Olimpice de la Paris: "Mi-am schimbat puțin strategia de cursă"

Presa internațională a reacționat, după ce Mihaela Cambei a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de la Paris

Presa internațională a remarcat reușita Mihaelei Cambei de la Jocurile Oliumpice de la Paris, dar și cât de aproape a fost de a cuceri medalia de argint în fața chinezoaicei Zhihui Hou: ” Aurul era doar lui Hou, dar Cambei pare să fi avut una dintre cele mai bune zile ale carierei și era pregătită să o detroneze pe halterofila din China. Românca de 21 de ani nu a ratat nici măcar o ridicare, a obținut un total de 205 kilograme și a ajuns în fața lui Hou, care mai avea două încercări pentru a obține aurul. Hou a ratat a doua ridicare la stilul aruncat la 117 kilograme, iar Cambei putea doar să aștepte pentru a vedea dacă a treia sa aruncare va fi suficientă pentru a pierde medalia de aur. Așa s-a întâmplat, cu un kilogram. Hou a câștigat două medalii de aur consecutive și a stabilit un nou record la stilul aruncat, cu 117 kilograme, într-o sesiune plină de emoții”, au relatat americanii de la NBC.

Mihaela Cambei a câștigat argintul olimpic la haltere
Mihaela Cambei a câștigat argintul olimpic la haltere[Sursa foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român]

Mihaela Cambei, din România, a obținut medalia de argint în competiția categoriei 49 kg. Ea a ridicat 205 kg, în timp ce Hou Zhihui a câștigat aurul după ce a înregistrat 206 kg! De asemenea, ea a stabilit un nou record olimpic ”, a notat și Olympics.com.

Citește și: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Tom Cruise, formaţiile franceze Phoenix şi Air pregătesc momente spectaculase

Ce seară pentru China! Hou Zhihui și-a apărat medalia de aur câștigată la Tokyo, după ce a ridicat în total 206 kg. Ea a reușit inclusiv să stabilească un nou record olimpic, de 117 kg la ultima încercare. Românca Mihaela Cambei a ridicat în total 205 kg și a trebuit să se mulțumească cu medalia de argint. Bronzul i-a revenit lui Surodchana Khambao, din Thailanda ”, au scris cei de la BBC.

Mihaela Cambei a câștigat argintul olimpic la haltere
Mihaela Cambei [Sursa foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român]

Cine este Mihaela Cambei

Mihaela Cambei este deja una dintre cele mai valoroase halterofile românce din istorie. Ea a cucerit șase titluri europene la categoria 49 de kilograme (câte 3 în 2023, la Erevan și în 2024, la Sofia) și deține recordurile continentale atât la total, cât și la smuls și la aruncat. De asemenea, mai are în palmares un argint și un bronz, obținute la Europenele de la Moscova, din 2021. La Campionatele Mondiale, Mihaela a cucerit argintul în 2022 și bronzul în 2023, de fiecare dată la procedeul smuls. În 2018, sportiva a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice pentru tineret desfășurate la Buenos Aires. În plus, are numeroase titluri europene și medalii la mondiale în competițiile cadeților și juniorilor. Pentru performanțele obținute în 2023, ea a fost desemnată în premieră de Federația Europeană de Haltere cea mai valoroasă halterofilă europeană a anului trecut.

A 12-a medalie pentru haltere din istoria participării României la Jocurile Olimpice

La Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Mihaela Cambei a adus cea de-a șaptea medalie de argint pentru sportul ei în istoria participărilor la Jocurile Olimpice și a 12-a medalie pentru haltere la general, raportat la istoria României. De-a lungul timpului, țara noastră a câştigat două medalii de aur la Jocurile de la Los Angeles din 1984, prin Petre Becheru (82,5 kilograme) şi Nicu Vlad (90 kilograme), în vreme ce șase medalii de argint au fost obţinute prin Nicu Vlad (Seul 1988, 100 kilograme) şi Vasile Groapă (100 kilograme), Ştefan Tasnadi (110 kilograme), Gelu Radu (60 kilograme), Andrei Socaci (67,5 kilograme) şi Petre Dumitru (90 kilograme), toate la Los Angeles 1984. De asemenea, trei medalii de bronz s-au obţinut prin Nicu Vlad (108 kilograme, Atlanta 1996), Traian Ioachim Cihărean (52 kilograme, Barcelona 1992) şi Dragomir Cioroslan (75 kilograme, Los Angeles 1984).