Close sidebar
Actualitate

Milioane de flori în cel mai arid deșert din lume! Un fenomen rar în deșertul Atacama. Cum explică specialiștii

Explozie de culoare în deșertul Atacama [Sursa foto: Hepta și Nicole Saffie]

Deșertul Atacama din Chile a fost acoperit cu un covor spectaculos de flori mov și albe, pe mai mulți kilometri.


In articol:

Deșertul Atacama din Chile este recunoscut ca fiind cel mai arid loc de pe planetă, iar recent a fost transformat într-o adevărată oază de culoare. Precipitațiile neobișnuite înregistrate în această regiune nordică a țării au dus la apariția unui fenomen spectaculos: milioane de flori mov și albe au acoperit peisajul deșertic pe mai mulți kilometri.

Milioane de flori în cel mai arid deșert din lume

Acest fenomen rar, cunoscut sub numele de „deşert înflorit”, generează un peisaj spectaculos și un adevărat spectacol natural. În prezent, mai mult de 200 de specii de plante sunt în floare la apogeul fenomenului. Printre acestea se numără și „patta de guanaco”, o floare purpurie care nu necesită aproape deloc apă și preferă locurile nisipoase.  „Cei 11-12 milimetri de ploaie căzuți în aprilie, alături de norii joși care au umezit suprafețele în fiecare noapte, au contribuit la activarea acestor plante”,

explică César Pizarro, șeful departamentului de conservare a biodiversității din cadrul Biroului Forestier Național din Chile. Înflorirea deșertului Atacama nu este doar un eveniment vizual spectaculos, ci și un fenomen ecologic de mare importanță. Activarea plantelor dormante stimulează un întreg ecosistem, incluzând insecte, reptile și păsări, care trebuie protejat pentru a menține echilibrul fragil al acestui habitat unic. „Deşertul înflorit este un fenomen asociat evenimentelor de ploaie. Există o creștere a biomasei plantelor, în principal datorită plantelor erbacee”, explică María Fernanda Pérez, profesor la Facultatea de Științe Biologice.

Deșertul Atacama acoperit de flori mov și albastre
Deșertul Atacama acoperit de flori mov și albastre[Sursa foto: Nicole Saffie]

Citește și: Temperaturi neobișnuit de ridicate până la începutul lunii august: Ce anunță meteorologii?

Fenomen rar în deșertul Atacama

Acest peisaj acoperă de obicei o suprafață de aproximativ 15.000 km pătrați. În acest an, însă, florile au apărut pe o suprafață mult mai mică, de aproximativ 300-400 km pătrați.

Amplificarea acestui fenomen rar a fost observată în timpul iernilor din 2015 și 2024, iar oamenii de știință investighează în continuare dacă există legături directe cu schimbările climatice sau cu fenomenele El Niño și La Niña. „Amploarea acestei 'anomalii' de înflorire timpurie a deșertului este încă în curs de analiză. Oamenii de știință nu au stabilit încă dacă ceea ce s-a întâmplat în timpul iernilor 2015 și 2024 este direct legat de schimbările climatice sau de fenomenele El Niño sau La Niña.”, adaugă César Pizarro. Dincolo de frumusețea vizuală, deșertul înflorit din Atacama necesită măsuri serioase de conservare. Acest ecosistem delicat este vulnerabil la intervențiile umane, inclusiv smulgerea plantelor și extragerea semințelor, utilizarea vehiculelor în afara traseelor marcate, eroziunea solului, activitățile miniere și industriale, creșterea animalelor și schimbările climatice. „Este important să educăm oamenii despre deșertul înflorit, să conservăm și să luăm măsuri de protecție, cum ar fi laboratoarele și grădinile pentru conservarea și reproducerea semințelor.Trebuie să revalorizăm istoria noastră naturală”, a precizat Ana María Mujica, profesor la Facultatea de Agricultură și Silvicultură.

 

Citește și: Un nou val de praf saharian vine în România. Ce recomandă specialiștii