După ce mii de români au reclamat în ultimii ani că aerul pe care îl respiră le pune sănătatea în pericol, Tanczos Barna a lansat, marţi, o aplicaţie prin care se va monitoriza calitatea aerului în întreaga ţară, în cele 162 de staţii din România.
„Un miros de sulf mai exact, miroase ca o hazna, în fiecare seară, ceea ce mă face să cred că este totul programat, pentru că este un interval de timp foarte bine stabilit.
„ Am bebeluș de un an de zile, nu mai ieșim seara, este îngrozitor. S-a întâmplat să adorm cu geamul deschis și m-a trezit soția în timpul nopții și mi-a zis 'hai să mergem undeva să dormim'”, a spus alt localnic.
În Bucureşti şi Ilfov au fost montate 19 analizatoare cu patru indicatori, printre care PM10 şi PM2,5. Prin accesarea aplicației „ CalitateAer” puteți afla date legate de calitatea aerului în zona în care vă aflați, dar la fel de bine puteți verifica și date legate de calitatea aerului într-o altă zonă din România, acolo unde au fost instalate astfel de stații. La fiecare staţie apar şi recomandări pentru populaţie, statistici, dar şi un indice general despre calitatea aerului: de la excelent, la extrem de rău.
„Aplicaţia se numeşte Calitate aer şi se poate descărca din AppStore şi din Google Play şi se poate instala pe telefon. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară. Aceste staţii funcţionale tot timpul sunt într-o perioadă de revizie, de mentenanţă, unele dintre ele sunt în curs de racordare la reţeaua de energie electrică, acolo unde nu s-au finalizat încă aceste proceduri şi monitorizează patru indicatori: PM10 şi PM2,5, un indicator foarte important în ceea ce priveşte particulele în suspensie care definesc calitatea aerului din acest punct de vedere, dioxid şi oxizi de azot- acest indicator, la fel, este foarte important pentru
Deși există o sumedenie de programe și site-uri care redau aceleași valori, Ministerul Mediului a preferat să investească bani într-o resursă deja disponibilă pe piață. În Bucureşti şi Ilfov sunt 30 de puncte funcţionale, care monitorizează calitatea aerului.
„Calitatea este definită prin bun, extrem de rău, rău. Acolo veţi putea vedea care sunt încadrările pe verde sau pe roşu, acolo unde problemele sunt grave şi acolo unde calitatea aerului este impactată de poluare în zona oraşului, în zonele limitrofe. Din acest contract am achiziţionat 11 analizoare pentru diverse locaţii în ţară: Iaşi, Cluj, Braşov, Dolj şi 19 pentru zona Bucureşti-Ilfov. Aceste 19 analizoare în zona Bucureşti-Ilfov sunt deja parţial în funcţiune, nouă dintre ele sunt racordate şi la reţeaua de energie electrică, 10 sunt în curs de branşare şi oferă aceste informaţii extrem de utile pentru cetăţeni. În zona Bucureşti-Ilfov avem 30 de puncte fixe care sunt funcţionale”, mai spune ministrul Mediului.