- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Motivul pentru care Papa Francisc a refuzat tradiția pentru locul său de odihnă. De ce va fi înmormântat departe de Vatican

Papa Francisc, care a vizitat peste 60 de țări în timpul pontificatului său, va face sâmbătă ultima sa călătorie, de la Vatican la Esquilin, una dintre cele șapte coline ale Romei. Într-o ultimă decizie ce sfidează tradiția, el a ales să fie înmormântat la Bazilica Sfânta Maria Maggiore.
Motivul pentru Papa Francisc a refuzat tradiția Vaticanului pentru locul său de odihnă
Suveranul Pontif a fost cunoscut pentru dorința de a aduce un spirit de modestie și simplitate funcției sale.

De ce va fi înmormântat departe de Vatican
Decizia Papei de a-și găsi locul de odihnă în Bazilica Sfânta Maria Maggiore nu este întâmplătoare. Biserica, situată la aproximativ patru kilometri de Vatican, ocupă un loc special în inima sa datorită devoțiunii profunde față de Maria, Maica Domnului.
„Întotdeauna am avut o mare devoţiune faţă de Sfânta Maria cea Mare, chiar înainte de a deveni papă”, a mărturisit Papa Francisc în cartea sa publicată în 2024, El Sucesor, un interviu amplu cu jurnalistul Javier Martinez-Brocal.Într-adevăr, imediat după alegerea sa ca primul papă latino-american, Francisc s-a rugat în această bazilică, pe 14 martie 2013. De asemenea, a revenit aici în momente esențiale ale pontificatului său: a implorat sfârșitul pandemiei de COVID-19 într-o Romă pustie și a venit să se roage după intervențiile chirurgicale abdominale din 2021 și 2023.
Un simbol puternic este și tavanul aurit al bisericii, despre care se spune că a fost realizat din aur adus din Lumea Nouă de Cristofor Columb, un detaliu care leagă indirect originile argentiniene ale Papei de această bazilică.
De ce a ales să fie înmormântat la Santa Maria Maggiore
Locul exact în care va fi înmormântat Papa Francisc a fost ales personal de el. În cartea El Sucesor, Francisc povestește: „Chiar dincolo de sculptura Regina Păcii, există o mică nişă, o uşă care duce la o cameră unde erau depozitate candelabrele. Am văzut-o şi m-am gândit: Acesta este locul”. Spre deosebire de tradiția recentă, sicriul Papei nu va fi învelit în plumb sau protejat de un strat exterior suplimentar din lemn.

Esquilinul, colina unde se află bazilica, are și ea o istorie aparte: în Roma Antică, zona era folosită pentru îngroparea sclavilor și a săracilor. Astăzi, cartierul găzduiește Stazione Termini, principala gară a Romei, și este cunoscut pentru comunitatea sa multietnică și atmosfera vibrantă. Bazilica Santa Maria Maggiore, fondată în anul 432, după ce Consiliul de la Efes a proclamat-o pe Maria drept Maica Domnului, este singura dintre marile biserici ale Romei care își păstrează structura paleocreștină originală, deși a suferit multiple extinderi și restaurări. O legendă veche, ilustrată pe un mozaic din secolul al XIII-lea aflat în loggia bazilicii, povestește despre o ninsoare miraculoasă care ar fi avut loc vara, indicând locul construirii bisericii. Și astăzi, pe 5 august, locuitorii Romei sărbătoresc miracolul La Madonna della Neve – Madonna Zăpezilor. Bazilica adăpostește trupurile a șapte papi și ale altor personalități religioase, printre care cardinalul Bernard Law, fost arhiepiscop de Boston, implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri legate de abuzurile sexuale din Biserică. De asemenea, aici se află mormântul sculptorului și arhitectului baroc Gian Lorenzo Bernini. O scară în spirală care îi poartă numele, simbolizând călătoria sufletului de la pământ la cer, leagă cele cinci etaje ale unei clădiri anexate bazilicii.

Citește și: Secretele Conclavului! Cine va fi ales să conducă Biserica după Papa Francisc