- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Noaptea Muzeelor are loc anul acesta pe data de 18 mai 2024, iar cu această ocazie peste 260 de obiective din toată țara așteaptă vizitatori în număr cât mai mare. Ediția de anul acesta este una extrem de specială, deoarece se împlinesc 20 de ani de când acest eveniment a fost organizat pentru prima dată în România. De pe lista muzeelor care pot fi vizitate în acest weekend lipsește, totuși, Muzeul Antipa care a anunțat că nu va participa la Noaptea Muzeelor din 2024.
Motivul pentru care Muzeul Antipa nu participă la Noaptea Muzeelor în 2024
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" anunţă că nu va participa la ediţia din acest an a proiectului Noaptea Muzeelor, deoarece se solidarizează cu ceilalţi colegi din muzeele din ţară, protestând faţă de salariile extrem de mici din sectorul muzeal.
„Sistemul de salarizare actual reprezintă o ameninţare extrem de severă la adresa procesului de management al unui muzeu. Dacă vrem să avem în continuare muzee funcţionale, trebuie găsită o soluţie pentru creşterea nivelului de salarizare în muzeele care au fost uitate până acum. Ministerul Culturii a înţeles de la început acest lucru şi a propus ordonanţa de creştere salarială. Trebuie ca şi restul Guvernului sa înţeleagă", a transmis instituţia muzeală.
Anul trecut, Muzeul Antipa a fost vizitat de aproape 600.000 de persoane, astfel că și anul acesta vizitatorii sunt așteptați în număr cât mai mare pentru a face o „călătorie” prin diverse habitate naturale din țară și din lume, cu fauna lor caracteristică.
„Mulţumim foarte mult publicului nostru pentru că ne apreciază atât, lucru pe care îl vedem din numărul mare de vizitatori care ne trec pragul: aproape 600.000
de persoane ne-au vizitat muzeul în 2023, acesta fiind cel mai mare număr de vizitatori în cursul unui an, de la înfiinţarea acestei instituţii. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, în primul rând pentru că ne transmite că suntem relevanţi pentru comunitate şi munca noastră este recunoscută de public. Dacă se va ajunge la proteste ale salariaţilor din muzee, în data de 18 mai, aşa cum se preconizează în momentul de faţă, ar fi grozav dacă o parte din public ar protesta alături de salariaţii muzeelor, transmiţând astfel guvernanţilor ideea că publicul înţelege că muzeele sunt importante, că trebuie să înţeleagă şi guvernanţii acest lucru şi că munca celor
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" a anunțat un program normal pentru data de 18 mai 2024. Având în vedere că nu va participa la Noaptea Muzeelor, acesta va fi deschis între orele 10.00- 20.00, ultima intrare fiind la ora 19.00.
De asemenea, mai multe instituții din țară au anunțat că nu vor lua parte la proiectul de anul acesta în semn de protest. Printre ele se află și Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, precum și Muzeul de Artă al României.
Citește și: Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu cât trăiesc?"