Prima imagine color de la noul telescop spațial James Webb a fost lansată- și nu dezamăgește. Se spune că imaginea este cea mai profundă și detaliată vedere în infraroșu a Universului până în prezent, care conține lumina din galaxii care a durat multe miliarde de ani să ajungă la noi. Prima imagine realizată de telescopul spațial James Webb i-a fost arătată președintelui american Joe Biden în timpul unui briefing la Casa Albă.
Cei de la NASA au anunțat tot atunci că urmează să prezinte noi imagini într-o prezentare globală marți.
„Aceste imagini vor reaminte lumii că America poate face lucruri mari și să le reamintească poporului american – în special copiilor noștri – că nu există nimic dincolo de capacitatea noastră. Putem vedea posibilități pe care nimeni nu le-a văzut până acum. Putem merge în locuri în care nimeni nu a mai fost vreodată”, a remarcat președintele Biden, potrivit BBC
Telescopul spațial James Webb (JWST) de 10 miliarde de dolari, lansat pe 25 decembrie anul trecut, este considerat succesorul celebrului telescop spațial Hubble. Va face tot felul de observații ale cerului, dar are două obiective generale:
Primul este să fotografieze primele stele care au strălucit în Univers cu peste 13,5 miliarde de ani în urmă; celălalt este să sondeze planetele îndepărtate pentru a vedea dacă ar putea fi locuibile. Imaginea dezvăluită înaintea președintelui Biden prezintă capacitățile lui Webb de a urmări primul dintre aceste obiective.
Ceea ce vedeți este un grup de galaxii din constelația Volans din emisfera sudică, cunoscută sub numele neplăcut de SMACS 0723.
Clusterul în sine nu este chiar atât de departe- „doar” aproximativ 4,6 miliarde de ani lumină în depărtare. Dar marea masă a acestui grup a îndoit și a mărit lumina obiectelor care sunt mult, mult mai departe. Este un efect gravitațional; echivalentul astronomic al unui obiectiv cu zoom pentru un telescop.
Webb, cu oglinda sa aurie cu lățimea de 6,5 m și cu instrumentele infraroșii super-sensibile, a reușit să detecteze în această imagine forma distorsionată (arcurile roșii) a galaxiilor care au existat la doar 600 de milioane de ani după Big Bang (Universul are 13,8). miliarde de ani).
În cadrul prezentării globale, Nasa a dat publicității mai multe imagini realizate cu telescopul spațial James Webb.
În ultima imagine prezentată marți de NASA apare nebuloasa Carina, un nor de gaze în care se formează stele, situat la circa 7.600 de ani-lumină de noi.