- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți pe 8 septembrie
Nașterea Maricii Domnului sau Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, care a început pe 1 septembrie. Acesta are o semnificație aparte pentru credincioși, care au grijă să respect anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Iată ce este bine să faci pe 8 septembrie.
Citește și: Cum se înțelege Gina Pistol cu socrii? Ce a spus despre părinții lui Smiley: "Fiecare să înțeleagă ce vrea"
Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește pe 8 septembrie
Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe data de 8 septembrie. Românii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și drept Sfânta Maria Mică. Fecioara Maria s-a născut din părinții Ioachim și Ana, care s-au rugat vreme îndelungată să aibă un copil. Ajunși la o vârstă înaintată, însă dorindu-și nespus de mult un copil, cei doi au continuat să se roage, iar Dumnezeu le-a dăruit un copil cu menire sfântă pe pământ.
Având în vedere că din Maica Domnului s-a născut Fiul lui Dumnezeu, cinstirea pe care Biserica i-o acordă este mai presus de cea a sfinților și îngerilor. Datorită ei, Iisus Hristos s-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor.
Nașterea Fecioarei Maria a fost fixată în a opta zi a anului bisericesc, deoarece cifra 8 este simbolul veșniciei.Citește și: Michele Morrone se află în România! Ce a făcut celebrul actor în București
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este asociată cu numeroase tradiții și obiceiuri menite să aducă norocul și prosperitatea în viața oamenilor.
Multe dintre ele s-au transmis din generație în generație, însă acum acestea se păstrează doar în anumite zone ale țării, cel mai des la sate. Credincioșii se roagă pe data de 8 septembrie pentru vindecarea bolilor, grăbirea căsătoriei, sarcină ușoară, pentru izbăvirea de păcate și pentru orice alt necaz.Se spune că în apropierea acestei sărbători nu se face focul în casă, deoarece aduce ghinion și boală. Credincioșii pot aprinde doar candela în perioada Nașterii Maicii Domnului pentru a alunga spiritele rele.
Tradiția spune că nu este bine să gătești înainte și după Nașterea Maicii Domnului. După data de 8 septembrie nu se mai adudă plante de leac, deoarece se spune că acestea își pierd puterea tămăduitoare. Unele persoane obișnuiesc să ducă la biserică pâine, fructe și lumânări pentru a fi sfințite, iar apoi le dau copiilor și săracilor, rugându-se pentru ca aceștia să aibă parte de armonie și sănătate. Un vechi obicei spune că bolnavii trebuie să pregătească un cozonac de Sfânta Maria Mică, pe care îl împart în două bucăți. O bucată se mănâncă, iar cealaltă se aruncă în curtea casei. Credincioșii trebuie să fie uniți în această zi de mare sărbătoare. Ei nu au voie să se certe sau să își vorbească de rău aproapele.
Pe 8 septembrie, milioane de români își sărbătoreasc ziua de nume. Aceștia poartă numele Fecioarei Maria și se bucură de momentele frumoase petrecute alături de familie și prieteni. Deși pe data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, nu se spune „La mulți ani!”, pe 8 septembrie este bine să le transmitem urări celor care poartă numele de Maria, Marian sau alte derivate.
Citește și: Secretul siluetei Vlăduței Lupău! Cum a reușit să slăbească rapid după nașterea celui de-al doilea copil
Rugăciunea care se citește de Nașterea Maicii Domnului
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale. Amin!”