Programele care includ proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice pot beneficia de mai mulți bani, odată ce Guvernul va aproba bugetul AFM. Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cadrul ședinței de Guvern că fondurile alocate s-ar putea ridica la 2 miliarde de euro, astfel încât numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000
Nicolae Ciucă a explicat în cadrul ședinței de Guvern noile modificări în ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă şi alte programe de mediu.
„În ceea ce priveşte domeniul investiţiilor în energie regenerabilă şi alte programe de mediu, avem astăzi pe masa Guvernului o decizie care, practic, vizează programul Casa Verde Fotovoltaice.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că bugetul se bazează pe veniturile AFM din taxa de mediu și gestionarea fondului, care provine din valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
„Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde de lei pentru a finanţa persoanele fizice care instalează aceste sisteme fotovoltaice, dar venim şi cu o noutate în domeniul asistenţei sociale şi acordăm sprijin pentru acele unităţi de cult şi pentru acele ONG-uri care prestează servicii de asistenţă socială. (…) De asemenea, contractăm acele finanţări care au fost adjudecate prin evaluarea dosarelor anul trecut – aici venim cu o sumă de 300.000 milioane de lei, pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut. Prin programul acesta, în 2021 – 2024, ne vom apropia, într-adevăr, de o finanţare de un miliard de euro, doar pentru panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice şi pentru aceste unităţi care oferă asistenţă socială pentru persoane vulnerabile”, a precizat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a anunțat și o noutate pentru anul 2023, respectiv programul Rabla Local, prin care vor fi eliminate din trafic 100.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani, cu o poluare semnificativă. Programul se va desfășura în colaborare cu unităție administrativ-teritoriale și are ca scop scoaterea din trafic a 250.000 de mijloace de transport poluante pe perioada PNRR-ului, stabilit pentru 2026. Obiectivul poate fi realizat prin programele Rabla Plus, Rabla Clasic şi Rabla Local încă din anul 2023.
De asemenea, Tanczos Barna a anunțat încă două programe finanţate din Fondul de Mediu, programul pentru dezvoltarea sistemelor de gestionare a deşeurilor și programul pentru sistemele de gestionare a apei uzate şi a apei potabile. Astfel pentru a completa programele finanțate din fonduri europene, se vor aloca 1,5 miliarde de lei, respectiv 1.000.000.000 lei credite de angajament.