- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Noi imagini impresionante cu Galaxia Fantomă! Se află la 32 de milioane de ani lumină de Pământ
Telescopul Hubble și telescopul James Webb au surprins o nouă imagine cu Galaxia Fantomă, o spirală de sisteme solare aflată la 32 de milioane de ani lumină de Pământ, potrivit CNN.
Agenția Spațială Europeană a transmis că Galaxia Fantomă se află în constelația Pești. Cunoscută și sub numele de M74, Galaxia Fantomă este un tip de galaxie spirală cunoscută sub numele de „spirală de mare design”. Acest înseamnă că are brațe spiralate bine definite, care se înfășoară vizibil din centru în imaginile publicate recent.
Ce imagini au fost surprinse de telescop
Datele surprinse de Telescopul Spațial James Webb și Telescopul Spațial Hubble s-au combinat și au reușit să ofere o priveliște spectaculoasă cu galaxia M74 sau Galaxia Fantomă.
Telescopul Spațial James Webb a dezvăluit filamente delicate de gaz și praf în brațele grandioase ale galaxiei M74, care pornesc spre exterior din centrul imaginilor. O lipsă de gaz în regiunea nucleară oferă, de asemenea, o priveliște neobstrucționată asupra roiului stelar nuclear din centrul galaxiei, potrivit Descopera.ro.
Telescopul Webb a folosit Instrumentul Mid-InfraRed (MIRI) pentru a examina această galaxie, ca parte a unui proiect de studiere a primelor faze de formare a stelelor
În urma acestor imagini cu Galaxia Fantomă, astronomii vor putea să identifice regiunile galactice în care se formează stele, să măsoare cu precizie masele și vârstele roiurilor stelare, dar și să obțină noi informații despre natura prafului din spațiul interstelar.
Citeste si: Ce preţ are un zbor în spaţiu?
Telescopul Spațial Hubble are o vedere deosebit de clară la lungimile de undă ultraviolete și vizibile. Observațiile lui Hubble cu M74 au dezvăluit zone deosebit de strălucitoare de formare stelară numite „regiuni HII”.
Telescopul Hubble s-a alăturat, prin lungimile sale de undă vizibile și ultraviolet, sensibilității de neegalat a lui Webb la lungimile de undă în infraroșu. Totodată, observațiile au fost ajutate de telescoape terestre, cum ar fi Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).