De-a lungul timpului, Codul Rutier a suferit o serie de modificări, iar șoferii riscă noi amenzi dacă nu respectă legea. Persoanele care își împrumută autoturismul altor persoane riscă de-acum o sancțiune dură în situația în care nu comunică, la cererea autorităților, datele respectivilor șoferi de ocazie.
Dacă până în prezent, șoferii care împrumutau mașina cunoscuților erau obligați să dea detalii despre șoferi polițiștilor de la rutieră, o modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER îi va obliga pe proprietarii de mașini să ofere date despre persoana care le conduce vehicului și polițiștilor locali. Potrivit proiectului de lege ce a primit deja votul Parlamentului, această regulă se va aplica și în cazul mașinilor care sunt înmatriculate pe numele firmelor.
Citește și: Cum funcționează aplicația AMIABILA? Rezolvarea accidentelor ușoare devine mai facilă pentru șoferii români
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată într-un proiect de modificare a OUG 195/2002 – CODUL RUTIER, ce a primit deja votul Parlamentului.
Propiertarii care își împrumută autoturismele și nu vor colabora cu Poliția Locală pentru a furniza datele persoanei căreia i-a fost dat vehiculul, vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă.
La un scurt calcul, având în vedere că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru proprietarii de maşini personale, în timp ce, în cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă).