• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Noul Cod Rutier 2022: Noi schimbări importante pentru şoferi, aprobate de Guvern

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an
[Sursa foto: Facebook ]
Odată cu intrarea în 2022, s-au produs mai multe schimbări în noul Cod Rutier. Iată ce noi sancţiuni se introduc şi ce reguli trebuie să respecte şoferii!

Noul an a venit cu mai multe modificări în Codul Rutier, iar participanţii la trafic trebuie să ţină cont de noile legi. Iată care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier.

UPDATE: În şedinta din 27 ianuarie 2022, Guvernul a aprobat ORDONANȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Noile măsuri cuprinse în ordonanța adoptată reglementează mecanismele de sancționare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora, definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, sancționarea faptei privind circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor și trecerea

într-o clasă superioară de contravenții a faptei privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire.

Noile modificări prevăd sancționarea comportamentului agresiv adoptat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, cu amendă contravențională având o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor urmează să fie sancționată cu amendă având o valoare cuprinsă între 1.305

de lei și 2.900 de lei,
abatere prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (în prezent această faptă fiind sancționată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni) și, în plus, cu aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Se introduce o majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicată pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată și se trece la o clasă superioară de contravenții pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire, fiind prevăzută o creștere a sancțiunii contravenționale, noile

amenzi ajungând la o valoare cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Modificări vor fi aduse și în ceea ce privește soluția de suspendare, de drept, a termenului de prescripție de 6 luni, pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Totodată, se stabilește viteza maximă admisă în afara localităților pentru vehiculele din categoria A2, respectiv 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

De asemenea, se introduce o nouă contravenție. Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea, în timpul mersului, urmează să fie sancționată cu amenda cuprinsă între 870 și 1.160 lei.

Scopul modificărilor este de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier.

Citeste si: Chestionare auto 2022. Sfaturi pentru obținerea permisului de conducere

Cele mai importante modificări în Codul Rutier 2022

 Guvernul a adoptat propunerile pentru modificarea Codului Rutier, iar noile măsuri au intrat în vigoare. Una dintre cele mai importante schimbări prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor, atât pentru obţinerea permisului de conducere cât şi pentru cei care au permisul suspendat. 

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an

  "Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia. Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv.

 De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului", a declarat senatorul USR Cosmin Poteraş, iniţiatorul actului normativ, într-un comuniat de presă.

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an

 De asemenea, noul Cod Rutier prevede că permisele de conducere se vor putea obţine de acum încolo doar de persoanele care au absolvit zece clase. O altă modificare a Codului Rutier prevede o nouă plafonare a punctului de amendă pentru anul care tocmai a început. Măsura este aplicabilă de la 1 ianuarie 2022, conform deciziei guvernului de la finele anului 2021. 

Citeste si: Dialog viral între un polițist și un șofer după ce a fost oprit în trafic: „Pe Waze arată că sunteți pe cealaltă stradă”

 Au fost luate măsuri şi contra teribiliştilor care merg pe contrasens sau pe banda de urgenţă a autostrăzii. Amenzile ar putea ajunge până la 2.900 de lei, iar şoferii s-ar putea alege şi cu suspendarea permisului pentru 4 luni de zile, în condiţiile în care până acum sancţiunea era valabilă doar 3 luni.