Șoferii care circulă cu permisul auto expirat riscă o amendă usturătoare, dar şi puncte de penalizare. Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie contravenție.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.
Astfel, cei care sunt opriţi de către Poliţia Rutieră şi au permisul de conducere expirat, în 2022, riscă o amendă cuprinsă între 870 și 1.160
Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție. Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.
Şoferii prinşi fără taxele de drum plătite riscă să aibă de achitat amenzi de până la 550 de lei. Pentru un şofer de microbuz prins în aceleaşi condiţii, amenda este de până la 6200 de lei. Iar pentru şoferii de vehicule de mare tonaj, chiar şi de 24.000 de lei.
„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă“, se arată într-un comunicat al Guvernului.