- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
"Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este". Biserica Ortodoxă Română, zguduită de un scandal de corupție la nivel înalt. Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență
Arhiepiscopul Tomisului și, implicit, unul dintre cei mai importanți oameni din Biserica Ortodoxă Română, este urmărit penal de DNA pentru fapte extrem de grave. Mai precis, înaltul prelat este acuzat de cumpărare de influență, după ce i-a promis suma de 160.000 lei, un procent de 20% din 800.000 lei, unui om de afaceri. Banii ar fi fost folosiți pentru reabilitarea unor clădiri din Arhiepiscopia Tomisului. Întreaga ”operațiune” era împotriva legii și nu ar fi respectat modul în care se fac aceste finanțări.
Ce spun procurorii DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Citește și: Dimineața Nebună: IPS Teodosie și-a făcut cont de TikTok: „Doamne ajută!”- AUDIO
Arhiepiscopul Tomisului spune că nu este urmărit penal
ÎPS Teodosie a reacționat după ce știrea a apărut în spațiul public. Înaltul prelat a afirmat că s-ar face verificări și că împotriva sa n-ar exista nicio probă: "Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN.
Și Patriarhia Română a transmis un comunicat
„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a transmis Patriarhia.
Citește și: Mașina în care era IPS Teodosie, prinsă în timp ce circula cu 235 de kilometri pe oră pe A2. Audio