• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri mondene

Nume consacrate din SHOWBIZ reacționează în scandalul piesei „Proorocul Ilie” de la TNB. Dan Negru și Mihai Bendeac, despre controversa care a împărțit internetul în două tabere: "Statul nu ar trebui să-i învrăjbească pe oameni! Dar o face!"

  Mihai Bendeac și Dan Negru
Mihai Bendeac și Dan Negru [Sursa foto: Facebook, colaj Radio Impuls]
Internetul a fost inundat de comentarii negative referitoare la piesa „Proorocul Ilie” de la TNB. Mihai Bendeac și Dan Negru, primele declarații despre scandalul momentului.

Spectacolul „Proorocul Ilie”, montat de Botond Nagy la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a stârnit controverse intense în spaţiul public. O parte dintre spectatori considerându-l „o ofensă adusă Ortodoxiei”, unii cerând chiar boicotarea teatrului. Piesa scrisă de Tadeusz Słobodzianek este inspirată dintr-un fenomen real, descris de sociologul Włodzimierz Pawluczuk în 1974. În mijlocul acestei controverse, Mihai Bendeac a subliniat că piesa abordează teme actuale precum „fanatism, extremism, analfabetism funcțional”. El a lăudat, de asemenea, starea actuală a teatrului românesc, menționând varietatea de spectacole disponibile.

„În legătură cu spectacolul “Proorocul Ilie” de la TNB. 1. Pentru “erezie” și “blasfemie” ați greșit secolul, băieții mei. Dacă v-ați fi născut în Evul Mediu ați fi putut să îi omorâți pe actori, pe regizori și spectatori dându-le foc de vii în numele Domnului Dumnezeu. 2. Spectacolul pornește de la un caz real petrecut în Polonia și vorbește, printre altele, despre fanatism, extremism, analfabetism funcțional. Deci, despre voi. 3. România este un stat laic.

Poate patriarhul sau Rasputin ăla de la Constanța să se dea cu fundul de pământ cât vor. 4. Marea majoritate a celor care se proclamă ortodocși nu au nicio legătură cu Esența învățăturilor și valorilor ortodoxismului. Sunt doar niște ființe rele, crude, fără logică, empatie, cultură și care se raportează la religie precum se raportează ultrașii la fotbal. Adică “mai puțin contează sportul, important este să am permanent cui să-i dau în cap și să-i iau morții și familia-n p..ă”
5. Teatrul românesc este într-un moment excepțional. Se vând lunar sute de mii de bilete, există spectacole pentru toate toate gusturile, de la comedii, la drame, de la piese istorice la piese contemporane, de la spectacole ce ridica intrebari existentiale pana la spectacole cu teme sociale, filosofice sau spectacole ce ofera divertisment pur sau emoție. Duminică plăcută!"
, a scris Mihai Bendeac pe rețelele sociale.

Mihai Bendeac
Mesajul scris de Mihai Bendeac[Sursa foto: Screenshot]

Citește și: Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"

Mihai Bendeac
Mihai Bendeac[Sursa foto: Facebook/ Mihai Bendeac]

Dan Negru reacționează după scandalul „Proorocul Ilie”

Dan Negru și-a exprimat părerea despre scandalul momentului. Celebrul prezentator TV a precizat că nu a văzut spectacolul live, dar a văzut imagini din piesă: „Statul nu ar trebui să-i învrăjbească pe oameni! Dar o face! N-am văzut piesa de teatru de la TNB, cea în care religia este batjocorită; am văzut doar imagini cu actori dansând lasciv, pe cruce.

Treaba lor… Treaba statului însă e să nu finanțeze vrajba! Și totuși, asta a făcut, plătind pentru această piesă, pentru că cea mai mare parte a bugetului Teatrului Național vine din bani publici. Cei care au aprobat finanțarea spectacolului știau că piesa va dezbina, că va provoca zâzanie. Și, totuși, au alocat banii. Fotografia am făcut-o ieri, în fața Catedralei din Cluj, plină de oameni. Statul îi cunoaște pe oamenii ăștia din ultimul recensământ, care arată că peste 99% dintre români au o credință. Și, totuși, statul a aprobat finanțarea unei piese de teatru care batjocorește credința și alimentează vrajba dintre diferite categorii de oameni. Nu cred că a fost intenționat. Sunt doar proști! Nu-s nemernici, sunt proști. Pentru că nimeni nu mai vrea să lucreze în politică sau administrație publică, au rămas proștii, cei care nu și-au găsit un loc în altă parte. De aici, toate nenorocirile. De aici și vorba: „Zece deștepți nu pot dezlega ce a legat un prost", este mesajul scris Dan Negru.

Citește și: Mihai Bendeac, despre bullyingul la care era supus în copilărie: "Niște accese de violență pe care le-am avut m-au speriat cel mai tare la mine"

Dan Negru
Dan Negru[Sursa foto: kanal D]

Ce spune Patriarhia

Patriarhia intervine și ea, vorbind, într-un comunicat de presă transmis joi, despre „utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine”: „Respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale. Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, a transmis Patriarhia Română.

Reprezentanții Teatrului Național București au reacționat

În replică, TNB a emis un comunicat în care afirmă că spectacolul nu avea intenția de a ofensa credința creștină sau alte convingeri religioase, ci își propune să invite la reflecție asupra relației dintre om și divinitate: „Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție profundă asupra relației dintre om și divinitate, asupra modului în care credința poate fi influențată sau deturnată. Așa cum se menționează și pe pagina oficială a spectacolului, Proorocul Ilie este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei într-un moment de profundă criză spirituală și morală. Regizorul Botond Nagy declara, înainte de premieră: „Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința”, arată reprezentanții Teatrului Național. Piesa scrisă de Tadeusz Słobodzianek a mai fost montată în România de reputatul regizor László Bocsárdi, la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, cu premiere în 2001 și o reluare în 2010. De asemenea, tot în 2010, la Teatrul Municipal din Baia Mare avea loc o altă montare a acestui text. Aceste producții au contribuit la explorarea și înțelegerea profundă a textului în contextul teatral românesc", afirmă TNB.

Regizorul Botond Nagy declara înainte de premieră: „Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința.”. După valul de hate, regizorul a subliniat că va continua să își desfășoare activitatea artistică cu aceeași pasiune, fără a-și lăsa libertatea de creație limitată de acte de intimidare.

piesa TNC

Ce spune actorul Richard Bovnoczki, interpretul Proorocului Ilie la TNB

Prin intermeidul unui mesaj postat pe Facebook, actorul Richard Bovnoczki, cel care îl intepretează pe Proorocul Ilie în spectacolul care a stârnit controverse de la Teatrul Naţional, aduce câteva lămuriri celor vor să înţeleagă, spunând că montarea „nu jigneşte şi nu batjocoreşte nimic din ceea ce este sacru”. În ceea ce priveşte reacţia Bisericii Ortodoxe, actorul crede că „ar fi fost important ca aceasta să se bazeze pe o cunoaştere directă a conţinutului artistic, nu pe fragmente scoase din context”.

Cel sau cei care s-au ocupat de acest atac fals şi nefondat, care au aruncat aceasta acuză urâtă spectacolului „Proorocul Ilie”, în regia lui Botond Nagy, de la TNB, îşi poartă păcatul din multe puncte de vedere. Nu le înşir pentru ca nu e treba mea să mă ocup de aşa ceva şi nu asta mă interesează în această postare”, spune Richard Bovnoczki.

„Spectacolul e construit cu sensibilitate şi respect faţă de complexitatea condiţiei umane”, spune artistul. „Nu are cum să fie blasfemie un spectacol în care personajele se autodenunţă că au greşit şi se îngrozesc că vor ajunge în iad. În care personajele sunt preocupate să-şi găsească sensul existenţei. În care singurătatea şi disperarea singurătăţii împing personajele la decizii demente şi pe urmă la păreri de rău. De exemplu: personajul beţivului plânge din cauza patimii sale şi căindu-se strigă: Nu vreau în iad, Părinte ceresc! Altul naşte idea salvatoare, de a-l sacrifica prin crucificare pe falsul prooroc Ilie pentru a mântuii omenirea. Un altul îl contrazice şi îl avertizează ca vor ajunge la închisoare. Este un spectacol în care până şi pericolul ignoranţei care transpare mai ales din conturarea acestei idei a crucificării este exprimată prin naivitate. Naivitate care le acordă personajelor o notă de duioşie”.

În legătură cu imaginea femeii pe cruce, cea mai criticată secvenţă în spaţiul public, actorul spune: „ Este imaginea impertinenţei şi a prostiei, a pierderii reperelor spirituale. Spectacolul este şi unul vizual. Dacă toţi cei care au blamat şi s-au alăturat aruncării cu piatra ar fi avut decenţa să se intereseze sau să se pronunţe după ce au văzut spectacolul, ar fi avut ocazia să vadă că acea femeie de pe cruce, mai târziu în spectacol, are forma cea mai autentică de pocăinţă. Îşi ia crucea şi plângând strigă disperată: 'Iisuse! Iisuse al meu! Dumnezeu şi Om! Cumplita moarte pe cruce pe Tine te aşteaptă! Iisuse! Iisuse sfânt! Iisuse îndura-te de noi mai presus de cei săraci fără măsură. De noi păcătoşii te îndură. Iisuse! Iisuse al meu!'. De fiecare dată când vedeam această scenă, şi la repetiţii, şi în spectacol îmi dădea fiori. Iubesc acel moment, la fel cum iubesc multe momente ale spectacolului, printre care şi disperarea personajului Iuda. Accentul se pune pe pocăinţă în acest spectacol şi din acest motiv, întâmplător, se şi potriveşte cu timpul postului prin care trecem”.

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a numit controversa „un nefericit incident”

Regizorul spectacolului, Botond Nagy, a fost ţinta unor ameninţări extrem de grave la adresa integrităţii sale fizice şi psihice, precum şi insulte şi incitări la ură, motivate de originea sa etnică maghiară pe platformele de socializare. Prin urmare, acesta a anunţat că a depus plângere penală împotriva a 14 persoane şi petiţie către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru constatarea şi sancţionarea contravenţională a faptelor de discriminare.

Considerându-l „o ofensă adusă Ortodoxiei”, „total degradant”, la o lună de la premiera spectacolului, în spaţiul public, unii au îndemnat la protest propunând „creştinilor care sunt de acord să meargă acolo (eu probabil mă voi duce) şi să întrerupă paşnic spectacolul. Se poate protesta în faţa TNB chiar pentru a scoate piesa de tot”.

„Proorocul Ilie”, de Tadeusz Słobodzianek, se bazează pe informaţiile publicate de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog şi cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya în studiul său din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Białystok, în anii ’30- ’40. Un reportaj despre sfârşitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxă grecească şi au încercat să-şi construiască propria lume într-un mic sat părăsit de Dumnezeu.

Nerecomandată tinerilor sub 18 ani- din motive cunoscute (limbaj licenţios şi scene cu conotaţie sexuală), piesa lui Tadeusz Słobodzianek în lectura scenică semnată de unul dintre cei mai incitanţi regizori ai tinerei generaţii din România vine într-un moment de adâncă criză spirituală şi morală cu care se confruntă societăţile contemporane. În distribuţie sunt: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Ţilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă, cărora li s-au alăturat foarte tinerii Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.