Specialiștii în securitate avertizează zilele acestea să nu deschidem niciun link primit pe numărul de telefon. Mai multe metode de fraudă au fost raportate zilele acestea. Mai multe mesaje de tip spam au fost raportate de diferiți utilizatori la nivel european și specialiștii ne sfătuiesc să nu deschidem niciun link primit pe whats app sau în mesaj normal pe telefon.
Citeste si: WhatsApp, schimbări importante. Ce este funcția Communities
Mai multe mesaje au fost trimise zilele acestea în mai multe țări din Europa și nu știe exact de unde provin. ai mulți utilizatori de telefonie s-au plâns de mesajele pe care le primesc în mod abuziv de la numere de telefon înregistrate în România și cu care n-au interacționat niciodată.
Citeste si: Delia, vacanță peste hotare de sărbători: ”Este foarte scump”. Ce destinație a ales de această dată vedeta
În România, mesajele primite de utilizatori arată așa: „Ve r ifi cati no ul dvs. me s a j vo cal”, după care ești îndemnat să accesezi un link care te va îndruma să descarci o aplicație care va infecta telefonul.
De asemenea, au mai fost raportate și mesaje cu o comandă sau o ofertă de muncă. Dacă știți că nu ați achiziționat nimic, nu accesați nicio adresă URL trimisă prin SMS pe numărul dvs de telefon.
Acestea diferă de la o persoană la alta, iar link-ul este cenzurat prin intermediul unui soft care scurtează link-urile și le transformă sub format bitly, care crește încrederea în mesajul respectiv pe care l-ați primit.
Scopul înșelătoriei este ca tu să dai click pe linkul din mesaj. Odată ce ai făcut asta, ți se vor descărca niște programe malware în telefon. Vei fi direcționat către un site care îți arată numărul de telefon, presupusa lungime a „mesajului pierdut” (spre exemplu, 2 minute și 34 de secunde), un link către „Descărcați aplicația de mesagerie vocală” și instrucțiuni pentru a activa downloadarea, dacă a fost blocată inițial de telefonul tău, informează Playtech
„Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute. Unii utilizatori au primit deja sms-uri scrise defectuos în limba română, care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise. Scopul principal al atacatorilor este extragerea de la potențialele victime a datelor sensibile (personale, financiare și de autentificare). Nu furnizați astfel de date la cerere, după accesarea unor link-uri provenite din surse dubiose”, au scris reprezentanții Directoratului în mediul online.