• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Oficialii de la Universitatea București, primele declarații după ce un profesor a apărut în fața viitorilor studenți îmbrăcat în haine de femeie: "Domnul n-a venit indecent"

Profesorul de la Universitatea din București a apărut în fața viitorilor studenți îmbrăcat în femeie
Andrei Nae [Sursa foto: Facebook, colaj Radio Impuls]
Universitatea din București a venit cu un punct de vedere legat de scandalul controversat care a împărțit internetul în două.

Dr. Andrei Nae este numele său, iar de profesie este lector, profesor de limba engleză și în același timp, membru în comisia de admitere a Universității din Capitală. El predă cursurile de masterat „Jocurile video și identitatea culturală”, dar și „Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”. În plus, acesta este ghidul seminarelor de limba engleză și literatură americană.

Profesorul de la Universitatea din București a apărut în fața viitorilor studenți îmbrăcat în femeie

La admiterea de anul acesta, Andrei Nae a avut o apariție, pentru unii, surprinzătoare. Lectorul universitar a venit îmbrăcat în fustă, cu pălărie și sandale. Dacă până acum a fost cunoscut doar în mediul academic, acum a devenit celebru în toată țara, făcând furori pe internet, stârnind ironii, critici și comentarii masive. Utilizatorii rețelei sociale și-au exprimat opiniile, atât pro cât și contra, asupra potrivității unui asemenea comportament într-o instituție de învățământ.

profesor  imbracat in haine de femeie
Andrei Nae[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Răzbunarea unui student din Constanţa. Și-a incendiat profesorul pentru nota primită la examen. Care este starea dascălului

Reacția Unversității din București:" Trăim într-o țară democratică"

Purtătorul de cuvânt al instituției a ținut să precizeze faptul că trăim într-o țară democratică și că profesorul nu s-a prezentat îmbrăcat indecent la cursuri. De asemenea, Bogdan Oprea susține că este un cod de etică și incluziune, însă nu există prevederi care să te oblige să te îmbraci într-o anumită culoare ori să porți o anumită pereche de pantofi.

„Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime.(...) Cu siguranță nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii.

Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a declarat Bogdan Oprea, potrivit Adevărul.

Andrei Nae
Andrei Nae[Sursa foto: Facebook]

Câteva dintre reacțiile internauților:

  1. Respectul și prestanța profesorilor :„Eu nu am nimic cu nimeni, poate să fie EA, EL, AMÂNDOI, FIECARE, ORICINE, să își zică cum vrea și să facă ce vrea și cu praful de pe tobă…la EA, EL, NIMENI acasă! Dar un cadru didactic trebuie să inspire și să impună respect, să aibă simțul ridicolului măcar dacă nu prestanță… Eu cred că sunt meserii care impun
    o anumită conduită care ar trebui să fie OBLIGATORIE! Dascăl, medic, preot, avocat…”
  2. Decența în fața studenților: „Cum adică, ce are? Un lector universitar să aibă o asemenea ținută în fața studenților? Treaba lui ce face în particular, poate să se …și cu mama dracului, dar nu să apară în fața studenților!”
  3. Simțul ridicolului și respectul profesiei :„Hai să nu fim ipocriți, ție ți-ar plăcea să arate așa dascălul tău? Te-ai putea uita la el fără să râzi? Eu, nu! Și recunosc că mi-e destul de greu să am considerație față de cineva care nu are simțul ridicolului.”
  4. Profesionalismul și conduita în public: „Eu am trimis-o pe una acasă pentru că s-a gândit să vină la serviciu în pantaloni scurți și șlapi, pentru că este vorba în primul și în primul rând despre respectul față de profesia pe care o ai și față de instituția în care performezi. M-am săturat, în general, de atitudinea asta în societate în care ‘eu sunt cum sunt și simt cum simt și toată lumea trebuie să accepte’. Bah, nu. În timpul tău liber fii ce vrei și fă ce vrei, nu la serviciu, nu la școală.”
  5. Competența și empatia profesorilor: „Un profesor trebuie să fie în primul rând competent și empatic. Competența produce totuși oameni mai educați, mai cooperanți, mai toleranți, mai sociabili, mai empatici, nu autoritatea și prestigiul obținut prin autoritate și impus de haine după care jeliți. Respectul nu se impune prin haine, ci prin competență și prin calitatea de a fi om.”
  6. Ironii asupra vestimentației: „Într-adevăr, există un lucru revoltător în fotografia asta! Geanta nu se potrivește vreodată cu modelul ăsta de sandale! În rest, nu văd nici cea mai mică problemă cu ce poartă acest om.”
  7. Reacții împotriva culturii woke: „Toleranța băgată pe gât cu forța de către cultura woke se dorește a fi atât de la modă acum în toate domeniile și instituțiile, însă efectul de pendul în societate va fi pe măsură.”
  8. Apărarea libertății de expresie: „Domnul mi-a fost profesor și să știți că este un profesor extraordinar. Predă incredibil de bine și este un om foarte deștept și foarte deschis la minte. Mereu s-a comportat exemplar cu studenții săi. Nu mai judecați doar dintr-o poză.”
  9. Critica asupra libertății excesive: „Mâine poimâine vine și fără chiloți că deh e cald afară, doar ‘trebuie lăsați’ să se manifeste cum vor ei că na la epatat nu îi întrece nimeni, nu am nimic cu ei dar aș prefera să nu îi văd în astfel de ipostaze, în rest trăiască libertatea și practic ești liber să spui și să faci ‘nimic’ dacă ești drept….”
  10. Apel la toleranță: „Chiar nu vă înțeleg atitudinea, de homofobie. Dacă este diferit sau mai exact, altfel, nu înseamnă că este penibil și de neglijat. În plus, nu mi se pare de arătat cu degetul pentru că este chiar decentă îmbrăcămintea aleasă, de bun gust, în comparație cu multe ‘doamne’ pe care le vedem pe stradă.”
  11. Îngrijorări asupra modelului pentru tânăra generație: „Este râsul, plânsul acestei lumi! Mă oripilez ce modele își alege tânăra generație! Oare cei din conducerea universității sunt de acord cu individul domnișoara? Pentru că dacă o domnișoară apărea la examen așa îmbrăcată o taxau la maxim!”.

profesor imbracat in haine de femeie
Andrei Nae[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Gest revoltător! O mamă şi-a abandonat fiica din cauza unei note: "Ne-am certat. Ea mi-a zis să cobor"

Începând din 2019, Nae este directorul proiectului de cercetare „Discurs colonial în jocurile video", finanţat de UEFISCDI. Andrei Nae a publicat mai multe studii sub forma de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia „Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games", publicată de Routledge, în 2021.

A beneficiat de mai multe burse și granturi atât ca doctorand, cât și ca cercetător postdoctoral. Experiența sa de cercetare include poziția de expert cheie în remedierea digitală a operelor lui Shakespeare în proiectul prof. Mădălina Nicolescu, „Borderland Shakespeare”, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). De asemenea, a fost beneficiarul grantului de cercetare pentru proiectul antreprenorial „Diversitatea în Jocurile Video” cofinanțat de Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (EXCIA). Andrei Moran – Nae a fost, de asemenea, investigator principal și manager al proiectului de cercetare „Discursul Colonial în Jocurile Video”, finanțat tot de UEFISCDI.