Close sidebar
Stiri

Ora de iarnă 2022: În ce weekend din octombrie se schimbă ora în România?

În ce weekend din octombrie se schimbă ora în România [Sursa foto: PixaBay]

Când se schimbă, de fapt, ora de iarnă în România. Ziua este tot mai aproape.


In articol:

Schimbarea orei este realizată de două ori pe an, primăvara și iarna, din anul 1940. Acest concept a apărut cu scopul de a economisi energie. Ora de iarnă 2022 este momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est+ 2 UTC. După ce se va face trecerea la ora de iarnă, noaptea devine mai lungă și vom dormi mai mult.

Schimbarea orei și trecerea treptată spre anotimpul iarnă se face de obicei după echinocțiul de toamnă. Mai exact, când Soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică, iar Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.

Ora de iarnă 2022: În ce weekend din octombrie se schimbă ora în România?
Ora de iarnă 2022[Sursa foto: Pexels ]

Revenirea la ora de iarnă 2022se va face în ultimul weekend din luna octombrie, la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Astfel, noaptea devine mai lungă, ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și nu 24.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie se face trecerea la ora de vară, când dormim mai puțin, pentru că ceasul se dă cu o oră înainte.

ora de iarna 2022
Când se schimbă Ora de iarnă în 2022 [Sursa foto: PixaBay]

Ora de iarnă 2022. Cum ne influențează această schimbare

Potrivit specialiștilor, schimbarea orei de iarnă are mai multe efecte negative asupra organismului, iar cei mai afectați sunt persoanele în vârstă și copiii.

Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală, scăderea nivelului de concentrare, insomnii, astenie de toamnă, stres sau perturbarea rutinei zilnice. Toată lumea trebuie să ia în vedere faptul că este nevoie de o perioadă de acomodare după trecerea la ora de iarnă.

Citeste si: Primele ninsori viscolite în România! Echipajele intervin cu material antiderapant: „Evitați deplasarea dacă nu aveți autovehicule echipate de iarnă”

În această perioadă, medicii recomandă scăderea consumului de cafea, energizante sau ceaiul negru, iar evitarea lor ar putea ajuta la trecerea mai ușoară peste aceste schimbări. Este important de menționat faptul că aceste simptome diferă de la o persoană la alta, fiind persoane care nu au fost niciodată afectate de schimbarea orei de iarnă.