- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Mai sunt doar câteva zile până când țara noastră va trece de la ora de vară, la cea de iarnă, cu nopți mai lungi și zile mai scurte. Odată cu schimbarea orei, românii vor beneficia de lumină naturală pentru un timp mai scurt, se vor simți mai obosiți și mai irascibili. Acest lucru se întâmplă, deoarece organismul este puternic afectat de trecerea la ora de iarnă și are nevoie de o perioadă de acomodare.
Când trece România la ora de iarnă?
În România, ora se schimbă de două ori pe an, în ultima duminică a lunii martie, când se trece la ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, când se revine la ora de iarnă.
În acest moment, mai multe state de pe toate continentele lumii refuză să schimbe ora. Printre acestea se numără Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Irak, Turcia, Belarus, Rusia, Islanda și mare parte din statele din Africa.
Citește și: Rapperul P. Diddy, vizat de noi acuzații grave. Șase noi procese federale pentru abuz sexual
Ce se întâmplă cu organismul nostru după schimbarea orei?
Schimbarea orei poate avea un impact negativ asupra organismului, iar efectele se văd încă din primele zile. Trecerea la ora de iarnă poate perturba ritmul circadian, acel mecanism intern care reglează ciclurile naturale de somn. Odată cu schimbarea orei, corpul trece printr-o perioadă de tranziție la un nou ciclu de somn, care vine la pachet cu oboseală accentuată, dificultăți de concentrare sau insomnii.
Dr. Tudor Ciuhodaru a vorbit pentru dcnews.ro despre riscurile la care suntem expuși odată cu schimbarea orei. Acesta spune că riscul de infarct crește cu 5- 10%, în special la tinerii acrivi, care sunt nevoiți să se întoarcă imediat la muncă. Având în vedere că schimbarea orei influențează puternic și starea mentală și emoțională, crește riscul de suicid. Riscurile cardiovasculare și neuropsihice, dar și efectele asupra sănătății mintale, pot genera probleme grave, mai ales la persoanele vulnerabile.
„Cele mai importante modificări sunt cele cardiovasculare și vorbesc de variații ale tensiunii arteriale, dureri precordiale, agravarea fenomenelor anginoase și chiar infarct miocardic acut. Dacă vorbim despre cele neuropsihice, vorbesc de tulburări de somn, hiposomnie sau hipersomnie, oamenii devin mai agitați, agresivi, iritabili și pe fondul acesta sunt agravate mai ales că vine perioada aceasta a anului cu tulburări afective sezoniere, la cei cu vulnerabilități psiho-emoționale se pot întâmpla și lucruri neplăcute.
Dacă aveam fenomene de tip neurologice sau cardiovasculare în această perioadă, ele sunt polimorfe, se pot suprapune cu foarte multe afecțiuni. Nu le neglijați și mergeți la medic, pentru că în spatele unei patologii extrem de diversificate din punct de vedere al simptomatologiei, pot fi afecțiuni medicale severe și ar trebui diagnosticat", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.