Paștele pică anul acesta pe
Citește și: Când se redeschide Șoseaua Transbucegi în 2023?
Cel mai cunoscut obicei de Paște este înroșirea ouălor, care se vor ciocni ulterior în dimineața de 16 aprilie, rostindu-se „Hristos a Înviat”-„Adevărat a Înviat”.
Se spune că în dimineața zilei de Paște este bine să ne spălăm pe față cu apa în care au stat ouăle și monedele de argint. În ceea ce privește ciocnitul, dacă cineva găsește două gălbenușuri într-un ou, atunci acea persoană se va căsători foarte curând.
În ziua de Paște, românii de pretutindeni poartă haine noi, deoarece acest obicei simbilozează reînnoirea trupului și a sufletului și amintește de faptul că Hristos a înviat îmbrăcat în haine noi.
Citește și: Când se redeschide Transfăgărășanul în 2023?
O altă tradiție este legată de Vinerea Mare, când Sfântul Epitaf este scos în mijlocul bisericii. Credincioșii nu ar trebui să facă treabă în această zi tocmai pentru a merge la biserică și pentru a trece pe sub masa aceasta. Se spune că trebuie să treci pe sub masă de trei ori pentru a te feri de boli și pentru a avea noroc tot anul.
Potrivit tradiției populare, lumânarea cu care a fost luată Lumina Sfântă trebuie să fie păstrată în casele credincioșilor. Se spune că este bine să fie arsă câte puțin în fiecare zi din Săptămâna Luminată, iar ulterior va fi aprinsă în cazul unor boli grave sau în cazul unor calamități naturale.
Citește și: Când se redeschide Transalpina în 2023?
Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în ziua de Paște este carnea de miel, din care se pot face o mulțime de preparate tradiționale. Mielul îl simbolizează pe Iisus Hristos, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii, dar și nașterea unui nou popor. Acest animal a fost ales, deoarece chipul său exprimă blândețe și inocență.
Pasca se pregătește o singură dată pe an și se spune că reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului. Forma sa rotundă semnifică bolta cerească, dar și promisiunea Învierii și a vieții veșnice. Pasca este împodobită cu o cruce pe mijloc care amintește de crucea pe care a fost răstignit Iisus, iar marginea este coroana spini pe care a purtat-o. Aluatul dulce vine ca o împlinire sufletească pentru cei care au ținut post timp de 6 săptămâni.