- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Luna decembrie este asociată cu o mulțime de tradiții și obiceiuri și fie că sunt mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, românii țin cont de ele pentru a avea noroc, precum și pentru a fi feriți de spiritele rele. Cum carnea de porc este vedeta mesei festive de Crăciun, tăierii acestuia i-a fost dedicată o sărbătoare de care nu știe multă lume. Ignatul este sărbătorit pe data de 20 decembrie, moment în care este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, dar și când se taie în mod tradițional porcul pentru sărbători.
Citește și: Vin ninsorile în România: Un ciclon polar se abate asupra țării. Prognoza meteo pentru următoarele zile
Când este Ignatul în 2023?
În religia creștin-ortodoxă, pe data de 20 decembrie 2023 este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Acesta a îndurat multe chinuri pentru că nu a renunțat la credința în Hristos, astfel că a fost aruncat leilor, care l-au ucis, iar oasele lui au fost duse în Antiohia pentru a fi venerate ca moaște.
În tradiția populară, ziua de 20 decembrie este asociată cu tăierea porcului, un obicei extrem de cunoscut în perioada sărbătorilor de iarnă.
Acest animal este asociat cu norocul, abundența și ferititatea și se spune că este bine să fie sacrificat de Ignat. Porcul se taie la începutul iernii, deoarece carnea rezultată trebuie să reziste până la primăvară datorită frigului din această perioadă. Preparatele de la masa de Crăciun sunt, în general, realizate din carne de porc, însă carnea este bine să fie consumată și în cadrul sărbătorilor care au loc până la Bobotează. De asemenea, tăierea porcului este singura activitate permisă în această zi, astfel că românii ar trebui să stea departe de alte treburi casnice.Citește și: Cele mai frumoase cinci colinde românești pe care să le asculți în decembrie 2023
Tradiții și obiceiuri românești de Ignat 2023
Ignatul este asociat cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, de care românii ar trebui să țină cont pentru a avea parte de noroc, precum și pentru a fi feriți de spiritele malefice. Cu siguranță, cea mai cunoscută tradiție este tăierea porcului.
După sacrificare, porcul este spălat, iar bărbatul casei face semnul crucii cu cuțitul asupra lui, zicând rugăciunea „Tatăl nostru” și „Să-l mâncaţi sănătoşi”, în timp ce soția este cea care se ocupă de tranșarea cărnii ulterior. În unele zone, porcul este stropit cu apă sfințită înainte să fie pârlit și tranșat. În plus, se spune că după curățarea porcului tăiat este bine să punem copilul pe porc pentru ca acesta să fie sănătos tot anul.
După tăiere, urmează să fie pregătită tradiționala pomana porcului, la care se folosește carne grasă de porc, untură, vin și condimente. Aceasta este servită de cei care l-au sacrificat, alături de murături și mămăligă, însă mâncarea poate fi împărțită și prin sat. De Ignat, după ce au fost pregătite mâncărurile, tradiția spune că Postul Crăciunului trebuie să continue.
Potrivit tradiției, splina porcului poate arăta durata iernii. Dacă splina este groasă atunci vom avea parte de o iarnă lungă, cu multă zăpadă, iar dacă aceasta este subțire, iarna va fi blândă, însă anul care vine nu va fi îmbelșugat. Se spune că sângele porcului se purifică în această zi, astfel că este bine să îl vedem, deoarece se crede că așa vom fi feriți de boli în anul următor. De asemenea, în cultura populară se arată că cine nu are porc, trebuie să taie măcar o găină de Ignat.
Între Ignat și Crăciun se spune că femeile nu ar trebui să toarcă, ci să piseze grâu pentru a avea de Crăciun. Ulterior, acestea vor pregăti niște turte numite „Cârpele Domnului Hristos”, cu miere și nuci, care se mânăncă în ajunul Crăciunului. Mai mult chiar, în anumite zone ale țării, grâul se fierbe în această zi și este binecuvântat și tămâiat de capul familiei. Din acest grâu trebuie să mănânce toată familia, iar ce rămâne va fi dat de mâncare la păsări în dimineața următoare.