Duminica Floriilor este o sărbătoare de mare însemnătate pentru credincioși, care se pregătesc cu post și rugăciune în această perioadă pentru Învierea Domnului. La fel ca în cazul Paștelui, această sărbătoare nu are o dată fixă în calendarul ortodox, astfel că mulți sunt curioși să afle când pică în 2024.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Paștele în 2024
Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpilor este cea mai mare sărbătoare care are loc în Postul Paștelui, iar anul acesta este celebrată pe data de 28 aprilie.
Iisus Hristos a fost întâmpinat de credincioși, care aruncau cu ramuri de smochin ori de palmier pe drumul pe care acesta călca, în semn de bucurie că l-au văzut pe Fiul Domnului.
Citește și: Când începe Postul Paștelui în 2024?
Floriile au o însemnătate aparte pentru români, care au grijă să țină cont de anumite obiceiuri și tradiții pentru a avea noroc tot anul. Aceștia au grijă să ducă ramuri de salcie la biserică pentru a fi sfințite, pe care ulterior le pun la icoane. În tradiția populară, se spune că salcia are puteri miraculoase pentru cei care se confruntă cu diverse boli, astfel că mulți țin crenguțele în casă pentru a fi feriți de acestea, precum și de alte necazuri. De asemenea, în anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să își lege crenguțele de salcie în jurul taliei pentru a alunga durerile, sau le duc la morminte pentru ca cei care s-au stins din viață să știe că se apropie Învierea Domnului.
În alte zone ale țării, fetele își pun crenguțele de salcie sub pernă, deoarece se crede că în acest fel vor deveni mai frumoase și se vor căsători în acel an. Mai mult chiar, femeile obișnuiesc să scoată hainele din casă pentru a le aerisi, precum și pentru a le scutura de praf.
Un alt obicei cunoscut pentru ziua de Florii este coacere pâinilor din grâu. Gospodinele le pregătesc în funcție de numărul membrilor familie, dar și de vârsta acestora, astfel că dimensiunea lor este diferită, acestea fiind mai mari sau mai mici. Fierberea busuiocului este un alt obicei popular pentru această sărbătoare. Fetele nemăritate trebuie să fiarbă busuiocul cât mai aproape de miezul nopții, iar cu apa rezultată se spală pe cap pentru a avea un păr mai frumos și mai strălucitor.
De asemenea, credincioșii au dezlegare la pește în această zi, astfel că de pe masa lor nu trebuie să lipsească acest aliment. Duminica Floriilor este una dintre sărbătorile cu dezlegare la pește din Postul Paștelui, deoarece se pare că Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În tradiția populară se spune că cine va mânca pește cu prilejul acestei sărbători, va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.
În 2024, Paștele Ortodox este sărbătorit de români la data de 5 mai, în timp ce Paștele Catolic este sărbătorit cu o lună înainte, pe data de 31 martie. Cele două sărbători au o semnificație aparte pentru românii de pretutindeni, care se pregătesc prin post, rugăciune și fapte bune să primească în sufletele lor minunea Învierii Domnului.
Postul Paștelui sau Postul Mare a început anul acesta pe data de 18 martie pentru ortodocși și pe 14 februarie pentru catolici, astfel că timp de 40 de zile aceștia vor renunța la alimentele de origine animală și își vor pregăti sufletul pentru această sărbătoare extrem de importantă din istoria creștinătății.