Paștele sau Învierea Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox și nu are o dată fixă. Dacă anul trecut a fost aproape o lună între Paștele Catolic și Paștele Ortodox, se pare că anul acesta vor pica în aceeași zi. Înainte de această mare sărbătoare, credincioșii țin Postul Paștelui, astfel că se abțin de la alimentele de origine animală, gânduri necurate, vorbe și fapte rele, se roagă și merg la biserică. Iată pe ce dată pică Paștele în 2025, dar și când începe postul.
În 2025, Paștele va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie atât de catolici, cât și de ortodocși. Calcularea datei la care pică Învierea Domnului se face ținând cont de două fenomene naturale, unul cu dată fixă, mai exact echinocțiul de primăvară, și unul cu dată schimbătoare, adică luna plină, aceasta fiind cea care face ca Paștele să pice la date diferite de la an la an.
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, românii sărbătorind cu această ocazie Învierea lui Iisus Hristos după ce acesta a trecut prin chinuri cumplite, a fost răstignit pe cruce și a murit. Învierea a fost descoperită de femeile mironosițe, care au venit cu miresme la mormântul lui Iisus pentru a-i unge trupul așa cum era obiceiul. Maria Magdalena a ajuns prima la mormânt și a văzut piatra ridicată și mormântul gol.
Învierea Domnului este o sărbătoare a bucuriei, a luminii și a comuniunii, astfel că în preajma ei, credincioșii se distanțează de aspectele negative ale vieții și se bucură de timpul petrecut alături de cei dragi. Fiind una dintre cele mai importante sărbători din cursul anului, românii beneficiază de o minivacanță cu aceaestă ocazie. Ei au liber de la serviciu din Vinerea Mare până în a doua zi de Paște. Anul acesta, zilele libere se acordă în perioada 18-21 aprilie.
Creștinii obișnuiesc să țină Postul Paștelui pentru a întâmpina așa cum se cuvinte sărbătoarea Învierii Domnului. Aceștia renunță la alimentele de origine animală și se abțin de la gânduri necurate, vorbe și fapte rele. Pentru ca postul să-și atină scopul, acesta trebuie să fie ținut atât sufletește, cât și trupește. De asemenea, credincioșii trebuie să se înconjoare de liniște și pace în perioada postului, să se împace cu cei cu care s-au certat, să se roage, dar și să meargă la biserică pentru a se spovedi și pentru a participa la slujbele speciale, mai ales în Săptămâna Mare.
În 2025, Postul Paștelui începe pe data de 3 martie pentru ortodocși. Înainte de această zi, creștinii țin Lăsata Secului pentru Postul Paștelui, care pică pe data de 2 martie și marchează ultima zi în care se pot consuma alimente de dulce. Aceasta este considerată o zi de pregătire. Chiar dacă Paștele pică în aceeași zi pentru catolici și pentru ortodocși, postul începe la date diferite. Pentru catolici, postul începe pe 5 martie, când se sărbătorește Miercurea Cenușii. În această zi, credincioșii merg la biserică și primesc cenușă pe cap ca semn al pocăinței și al smereniei, precum și a dorinței de a se apropia de Dumnezeu prin post și rugăciune.
Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post din an, deoarece pe parcursul său, credincioșii au doar două zile cu dezlegare la pește, mai exact 25 martie, de Buna Vestire, și 13 aprilie, de Florii. Aceste două sărbători sunt considerate prilejuri de bucurie, astfel că postul devine mai permisiv.