Sâmbăta Sfântului Teodor, cunoscută și ca Sâmbăta Colivelor, reprezintă momentul în care se începe pomenirea celor morți, în fiecare sâmbătă din Postul Paștelui, până de Florii. Acest moment important din cultura românească este celebrat în prima zi de sâmbătă din Postul Mare, iar cu această ocazie românii țin cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație.
Citește și: Este Lună Nouă pe 10 martie 2024: Noi începuturi pentru aceste zodii
Începutul primăverii vine însoțit de o mulțime de tradiții, pe care românii le respectă cu sfințenie în fiecare an. Sâmbăta Sfântului Teodor este o sărbătoare, ce marchează prima sâmbătă din Postul Paștelui, astfel că anul acesta pică pe data de 23 martie.
Potrivit tradiției, Sâmbăta Sfântului Teodor este cunoscută și ca Sâmbăta Colivelor, deoarece gospodinele obișnuiesc să pregătească în această zi colivă din grâu fiert, pe care o împodobesc cu bomboane, nucă sau alte produse, urmând ca aceasta să fie dusă la biserică, iar apoi oferită de pomană.
Tradițiile și obiceiurile de Sâmbăta Sfântului Teodor diferă în funcție de zona țării. Așadar, în unele regiuni, fetele obișnuiesc să scoată înainte de răsăritul soarelui, rădăcina Homanului, o plantă folosită în medicina populară, precum și în ritualuri și vrăji, ce este asociată cu frumusețea și sănătatea.
Citește și: Când se schimbă ora în 2024? România va trece în curând la ora de vară
Tradițiile din Sâmbăta Sfântului Teodor arată conexiunea stabilită între om și natură, precum și urmele lăsate de datinile străvechi în cultura noastră. În plus, există și anumite lucruri pe care românii trebuie să evite să le facă în această zi dacă nu vor să fie urmăriți de ghinion pentru tot restul anului. Prima zi din Postul Paștelui este o zi cu dezlegare la ulei și la vin, în care nu se fac nunți și care este dedicată postului și rugăciunii. Așadar, în această zi este bine să fie evitate excesele alimentare și să ne concentrăm pe ceea ce reprezintă Postul Mare pentru noi.
În această zi se spune că femeile nu ar trebui să iasă din casă dacă nu au părul spălat. De asemenea, tinerele care vor să fie introduse în horă de către băieți trebuie să își împartă podoaba capilară în două, cu cărare pe mijloc.
Anul acesta, pe data de 23 martie, va fi prăznuit Sfântul Teodor și se vor aminti minunile pe care acesta le-a săvârșit pentru cei care i-au cerut ajutorul. Credincioșii sunt încurajați să participe la slujbele bisericești, să se roage și să țină în continuare Postul Paștelui. De Sâmbăta Sfântului Teodor se fac mâncăruri speciale, pregătite din boabe de porumb sau grâu fierte și îndulcite cu miere. Pe lângă acestea, se pregătesc și colaci din făină de grâu, numiți Brândușei, care se dau de pomană.