- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Pentru Lucian Iancu a căzut cortina. Actorul s-a stins din viață: "Un nume inconturnabil în istoria teatrului". Ecoul aplauzelor a rămas în urma sa
Zi neagră în lumea teatrului românesc. Lucian Iancu, cunoscut pentru faptul că a făcut parte din generația veche a teatrului, s-a stins din viață pe 20 noiembrie 2024, la vârsta de 84 de ani, relatează site-urile locale de știri. Actor și director al Teatrului Dramatic, cadrul Universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius și Hyperion, a lăsat în urmă durere în sufletele celor care l-au cunoscut și l-au apreciat. Marele actor a părăsit această lume la cinci ani de la moartea soției sale, Viorica, una dintrele cele mai îndrăgite profesoare din Constanța.
„Aseară s-a stins din viață actorul Lucian Iancu, mare vedetă a scenei constănțene și nume inconturnabil în istoria teatrului constănțean și național. Echipa Teatrului de Stat Constanța este alături de familia îndoliată și deplânge pierderea suferită de comunitatea artistică din Constanța și de lumea teatrală. (…) Lucian Iancu a fost director al teatrului constănțean în două rânduri, între 1984 – 1985 și între 1994 – 1998, a fost profesor la Universitatea Hyperion și decan la Facultății de teatru a Universității ‘Ovidius’.
Citește și: Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
Cine a fost Lucian Iancu? A petrecut 5 ani în închisoare în calitate de deținut politic
Lucian Iancu a absolvit Institutul de Artă teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, promoția 1964. Și-a început cariera la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani în rolul lui Cyrano de Bergerac în producția regizată de Andrei Șerban. Ulterior a ajuns actor în Teatrul Dramatic Ovidius din Constanța. Aici a interpretat peste 60 de roluri printre care Ianke din „Take, Ianke și Cadîr”. A jucat în 20 de filme de cinema și de televiziune, a regizat numeroase piese de teatru cum ar fi „Ultima oră” de Mihail Sebastian sau „Răzbunarea”, de Aleksander Fredro.
Viața regretatului actor a luat o întorsătură neașteptată atunci când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a ținut piept regimului comunist. Timp de cinci ani a fost deținut politic la Penitenciarul Poarta Albă și Aiud, o experiență care i-a marcat întreaga existență. Motivul? În 1985, Lucian Iancu a încercat să plece ilegal din România la bordul unui vapor, moment care i-a adus și condamnarea.
Citește și: VIDEO sfâșietor! Sute de oameni au umplut Cimitirul Central, acolo unde este înmormântată Andreea Cuciuc