Pasionații de astronomie vor putea urmări în luna decembrie, pe cerul nopții, cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului 2023, ce va ajunge la apogeu în zilele următoare. Fenomenul poartă denumirea de Geminide și produce peste 1.000
Citește și: Horoscop săptămânal pentru perioada 11- 17 decembrie 2023: Ce ne spun astrele?
Luna aceasta, românii vor putea urmări un adevărat spectacol pe cerul nopții, atunci când Geminidele vor ajunge la apogeu, iar fenomenul va putea fi observat cel mai bine.
Având în vedere că Geminidele au loc în nopțile lungi de iarnă, acestea pot fi observate pe cer timp de 12 ore, fiind și singurul fenomen major, care poate fi văzut activ pentru o perioadă atât de lungă.
Meteorii Geminide sunt strălucitori și intens luminați, fiind mai lenți decât alți meteori și deplasându-se cu o viteză de 34 de km/s. Aceștia sunt, de fapt, mici fragmente lăsate în urmă de un obiect ciudat și stâncos numit 3200 Phaeton, despre care specialiștii cred că ar fi o cometă.
Citește și: Fazele lunii decembrie 2023: Când este Lună Plină și Lună Nouă?
Pasionații de astronomie care vor să urmărească fenomenul Geminide trebuie să se pregătească din timp, deoarece este necesar să găsească un loc retras, departe de luminile din oraș, de unde meteorii pot fi observați cel mai bine. Spre deosebire de multe alte evenimente astronomice, observatorii nu au nevoie de niciun echipament special pentru a putea urmări o ploaie de stele, ci doar de un cer senin.
Cei care vor să observe fenomenul Geminide trebuie să se pregătească și cu haine groase, deoarece în luna decembrie temperaturile sunt mai scăzute, mai ales pe timpul iernii. Cei care decid să fotografieze momentul apariției meteorilor, trebuie să știe că au nevoie de obiective cât mai luminoase și distanțe focale scurte.
Meteorii provin din constelația Gemeni, ce se află pe bolta cerească în partea de sud pe timpul nopții și spre nord-vest în cursul dimineții. Potrivit prognozei meteo actuale, vremea va fi foarte bună pentru a observa ploaia de stele, iar având în vedere că Luna Nouă se va produce cu o zi înainte, iar luminozitatea satelitului natural al Pământului va fi la un nivel minim, aceasta nu va perturba deloc vizibilitatea asupra Geminidelor.