- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Polul Nord Magnetic al Pământului se îndreaptă într-un mod nemaivăzut de oamenii de știință spre Rusia. Ce impact ar putea avea asupra vieții noastre cotidiene
Recent, oamenii de știință au detectat o activitate neașteptată în zona arctică superioară a planetei noastre. Se pare că Polul Nord Magnetic al Pământului se îndreaptă într-un mod surprinzător spre Rusia. Deși în ultimii ani, mișcarea acestuia a încetinit semnificativ, aceasta poate avea un impact major asupra vieții noastre cotidiene. Iată ce anunță cercetătorii.
Citește și: VIDEO sfâșietor! Sute de oameni au umplut Cimitirul Central, acolo unde este înmormântată Andreea Cuciuc
Polul Nord Magnetic al Pământului se îndreaptă spre Rusia
Oamenii de știință au descoperit recent că Polul Nord Magnetic al Pământului se îndreaptă spre Rusia. Acesta nu trebuie să fie confundat cu Polul Nord Geografic, care rămâne mereu în aceeași poziție, la intersecția tuturor liniilor de longitudine. Polul Nord Magnetic reprezintă direcția către care se îndreaptă acele busolei, iar mișcare lui este determinată de activitatea magnetică din interiorul scoarței terestre. „Este o minge mare, haotică și turbulentă de fier topit care se învârte în mijlocul pământului și care generează magnetismul.
British Geological Survey colaborează cu US National Oceanic and Atmospheric Administration pentru a crea un model magnetic global care să poată prezice unde se află polul în orice moment. „Modelul ajută la ghidarea instrumentelor de busolă din smartphone-uri. De asemenea, este folosit de armată pentru a controla submarinele din apele arctice și joacă un rol important în sistemele GPS”, scrie The Times.
Polul Nord Magnetic al Pământului s-a deplasat o lungă perioadă de-a lungul țărmului nordic al Canadei. Ulterior, acesta a intrat în derivă în Oceanul Arctic și s-a îndreptat spre Siberia. Potrivit lui Phil Livermore, profesor la Universitatea din Leeds, secțiunea canadiană pare să se fi alungit și împărțit în două părți, iar acest lucru a crescut forța relativă a zonei de sub Siberia, ceea ce ar putea explica deriva polului spre Rusia.
Între anii 1600 și 1990, Polul Nord Magnetic al Pământului s-a deplasat cu aproximativ 10-15 kilometri pe an. Acesta a accelerat semnificativ la începutul anilor 2000, când a ajuns la 55 de kilometri pe an. În ultimii 5 ani, mișcarea polului nord magnetic a încetinit până la 25 de kilometri pe an.
Citește și: VIDEO Cum interpretează Daria Crișan melodia tatălui ei- "Dacă pleci"? Imaginile au topit inimile fanilor
Cum ne afectează mișcarea Polului Nord Magnetic al Pământului?
În timp ce Polul Nord Magnetic al Pământului s-a mișcat destul de repede de-a lungul secolelor, Polul Sud Magnetic se mișcă foarte lent. Comportamentul neobișnuit al celor doi poli face ca prognozarea schimbărilor câmpului magnetic să fie destul de dificilă.
Schimbările Polului Nord Magnetic pot avea o influență semnificativă asupra vieții noastre cotidiene. Acestea pot afecta busolele magnetice, care sunt esențiale în navigație, deoarece ghidează aeronavele și submarinele. De asemenea, busolele de pe smartphone-urile noastre riscă să fie și ele afectate. Mișcarea Polului Nord Magnetic poate influența și activitățile de foraj pentru petrol și gaze, dar și cercetările oamenilor de știință cu privire la activitatea seismică. În plus, schimbările câmpului magnetic sunt importante și pentru topografie, cartografiere, urmărirea sateliților/antenelor și gestionarea traficului aerian.